Pročitajte recept za ukusan kolač sa makom i višnjama.
SASTOJCI:
1 pakovanje rozen kora
600 ml mlijeka
2 pudinga od vanilije
400 g šećera
200 g margarina
150 g mljevenog maka
200 g mljevenog keksa
450 g smrznutih višanja
1 vanilin šećer
40 g gustina
1 kašika limunovog soka
1 kašičica ulja
PRIPREMA:
U malo mlijeka razmutite puding, a ostatak stavite da se kuha sa 150 g šećera. Kad prokuha skuhajte puding, pa u još topal umiješajte 150 g margarina, mljeveni mak i 150 g mljevenog keksa. Za fil od višanja smrznute višnje odledite i odvojite par kašika soka sa strane za glazuru. Višnje sa 100 g šećera i vanilin šećerom prokuhajte par minuta, pa umutite štapnim miskerom.
U 100 ml vode razmutite gustin pa ukuhajte u višnje i miješajte dok se fil ne zgusne. Skinite sa vatre, dodajte 50 g margarina i 50 g mljevenog keksa, pa ostavite da se hladi. Ohlađeni fil od maka podijelite na četiri dijela, a fil od višanja na tri dijela. Filujte rozen kore naizmjenično, počevši sa filom od maka, prenosi "Mystic Cakes".
Nakon filovanja stavite u frižider na sat vremena prije izlivanja glazure. Za glazuru pomiješajte 150 g šećera sa kašikom limunovog soka i sokom od višnje koji ste zagrijali da bude vruć pa izlijte po kolaču i ostavite 30 minuta da se zgusne.