Ako želite okusiti pravi komadić Dalmacije, nema boljeg načina od jednostavnog, ali izuzetno ukusnog jela koje spaja svježu tunu s bogatstvom pečenog krompira u maslacu.
Jelo nosi sve karakteristike dalmatinske kuhinje – jednostavnost, kvaliteta i nevjerovatna aroma koja dolazi iz svježih sastojaka.
Sastojci:
- 2 fileta svježe tune (oko 150-200 g svaki)
- 4-5 srednje velikih krumpira
- 2 kašike maslaca
- 1-2 čehna bijelog luka (po želji)
- Svježi ružmarin
- Maslinovo ulje
- So i biber
- Limun (po želji za serviranje)

Priprema:
1. Za početak, ogulite krompire i narežite ih na tanke kriške. Stavite ih u posudu s hladnom vodom na 10 minuta kako biste uklonili višak škroba, a zatim ih ocijedite.
2. Zagrijte maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri, a potom dodajte krompir. Posolite i popaprite po ukusu.
Preko krompira stavite kašiku maslaca i nekoliko grančica svježeg ružmarina, te sve lagano pržite dok krompir ne postane zlatno-smeđi i hrskav.
3. Na drugoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja, a kada postane vruće, dodajte filete tune. Pržite tunu oko 2-3 minute sa svake strane za srednje pečenu teksturu (ako želite tunu dobro pečenu, produžite vrijeme prženja).
Dodajte so, biber i nasjeckani bijeli luk za dodatnu aromu.
4. Kada su krompiri pečeni, poslužite ih uz filete tune. Preko svega možete dodati malo maslaca za dodatnu kremoznost i nekoliko kapi limunovog soka za svježinu.

Specijalitet je najbolje poslužiti uz čašu dobrog dalmatinskog vina, poput Plavca malog, koji će savršeno upotpuniti bogatstvo okusa.
Tuna sa pečenim krompirom s maslacem istovremeno je jednostavna i raskošna, baš kao što je i dalmatinska kuhinja. Uživajte u svakom zalogaju!