Okusi ljeta

Savršeni spoj pečene paprike i sočnog paradajza u jednoj supi

Autor: Žene.ba
Savršeni spoj pečene paprike i sočnog paradajza u jednoj supi
Foto: Unsplash

Kad ljeto dođe u punom sjaju, priroda nam poklanja bogatstvo svježeg povrća koje svojom jednostavnošću i dubinom okusa može zadovoljiti i najistančanije nepce.

Ova supa od paradajza i crvene paprike slavi upravo to – slatkoću sunčanog paradajza i blago dimljenu aromu pečene paprike, u savršenoj harmoniji s aromatičnim začinima i maslinovim uljem vrhunske kvalitete.

Sastojci:

  • 800 g zrelog paradajza
  • 2 crvene paprike, pečene i oguljene
  • 1 srednji luk, sitno nasjeckan
  • 2 čehna bijelog luka, blago zdrobljena
  • 3 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 500 ml kvalitetnog povrtnog temeljca
  • So i svježe mljeveni crni biber
  • Svježi listovi bosiljka za dekoraciju i dodatni miris


Priprema

Na laganoj vatri, maslinovo ulje zagrijte i u njemu pažljivo prodinstajte luk i bijeli luk dok ne postanu prozirni i blago zlatni, pazeći da ne zagore. Dodajte komade sočnog paradajza i pečene paprike, pustite da se njihovi okusi spoje u savršen spoj.

Ulijte povrtni temeljac i pustite da supa lagano kuha 20 minuta, dozvoljavajući svakom sastojku da pusti svoju esenciju.

Kad se okusi prožmu, supu pažljivo izmiksajte do glatke, baršunaste teksture. Začinite solju i svježe mljevenim biberom, prilagodite okus vlastitim željama. Poslužite toplo, uz pažljivo položene listiće bosiljka i nekoliko kapi izvrsnog maslinovog ulja.

Svaki gutljaj donosi dah mediteranskog ljeta – sunce, zemlju i miris začinskog bilja. Poslužite je uz svježe pečeni hljeb ili tanko narezano suho meso za potpuni doživljaj.

Prijatno!