Obradujte nepce

Savršeno mekane kiflice od sira: Recept za neodoljivu poslasticu koja će se topiti u ustima

Autor: Žene.ba
Savršeno mekane kiflice od sira: Recept za neodoljivu poslasticu koja će se topiti u ustima
Foto: Ilustracija

U svijetu pekarskih delicija, malo toga može nadmašiti užitak od mekanih, toplih kiflica od sira. Njihova mekoća i bogat okus sira čine ih neodoljivom poslasticom koja osvaja nepca širom svijeta. Nije ni čudo što su ove kiflice omiljeni izbor za doručak, užinu ili posebne prigode. U ovom receptu, otkrit ćemo tajnu stvaranja savršeno mekanih kiflica od sira koje će se otopiti u ustima.

Sastojci
- 500 g brašna
- 250 ml mlijeka
- 3 žlice šećera
- 1 kašika soli
- 100 ml otopljenog maslaca
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1 jaje (bjelance u tijesto)
- Žumanjci za premazivanje
- Sir za punjenje
- Susam i so za posipanje

Priprema

U mlijeko izmrvite svjež kvasac, dodajte šećer, dobro promiješajte i ostavite da nabuja. U posudi pomiješajte ostale suhe sastojke, dodajte rastopljeni maslac, jaja i nabujali kvasac. Zamijesite mekano tijesto i ostavite da odmara oko pola sata. Premijesite tijesto i podijelite ga na manje dijelove (ovisno o tome kakvu veličinu kiflica želite).

Rastanjite tijesto u obliku pravougaonika, na jednu stranu stavite sir, a drugu zarežite cijelom širinom. Valjajte kiflicu od sira prema zarezima i slažite ih u tepsiju sa papirom za pečenje. Premažite žumancem i pospite susamom. Pecite na 180 stepeni dok se ne ispeku, oko 25 minuta.