Ukusna i kremasta

Sigurno ste već čuli za Dalgona kafu, ali sada postoji i ljetna verzija

Autor: Žene.ba
Sigurno ste već čuli za Dalgona kafu, ali sada postoji i ljetna verzija
Foto: Ilustracija

Ako ste obožavatelj kafe, zasigurno ste već čuli za Dalgona kafu, koja je osvojila svijet svojim pjenastim i slatkim karakterom. No, ove godine, ovaj popularni napitak dobiva ljetnu verziju koja je savršena za vruće dane – smrznuta Dalgona! Ovaj recept je jednostavan, ukusan i idealan za sve koji žele uživati u kafi na osvježavajući način.

Smrznuta Dalgona kava je pravi hit za ljeto jer kombinuje sve što volimo u klasičnoj Dalgona kafi s dodatkom osvježavajuće sladoledne teksture. Savršena je za druženja s prijateljima ili za uživanje u hladnom napitku u toplim ljetnim danima. Ova verzija kafe nije samo praktična i brza za pripremu, već je i izuzetno prilagodljiva. Možete je prilagoditi svojim željama dodajući različite vrste mlijeka, začine ili čak komadiće čokolade.

Šta vam je potrebno?

    • Instant kafa
    • Kristalni šećer (bijeli ili smeđi)
    • Vrela voda

Kako pripremiti smrznutu Dalgona kafu?

U posudi pomiješajte jednak omjer instant kafe, šećera i vruće vode. Na primjer, za jednu šoljiicu, koristite dvije kašike instant kafe, dvije kašike šećera i dvije kašike kipuće vode.

Koristeći pjenjaču za cappuccino ili mikser, umutite smjesu dok ne postane pahuljasta i kremasta. Ovaj korak može potrajati nekoliko minuta, stoga budite strpljivi kako biste postigli savršenu teksturu.

Kada ste dobili pjenastu kremu, premjestite je u vakuumiranu posudu koja može ići u zamrzivač. Ostavite smjesu da se hladi preko noći kako bi se potpuno smrzla.

Kada je smjesa dobro smrznuta, izvadite je iz zamrzivača i poslužite po želji. Možete je poslužiti kao sladoled ili je pomiješati s hladnim mlijekom po izboru (zobeno, kokosovo, bademovo).

Uživajte!