Slast od sira i začina: Punjene crvene paprike po marokanskoj recepturi - gotove za 10 minuta!

Marokanska kuhinja prepoznaje se po bogatstvu okusa, začina i tehnika pripreme. Među najpoznatijim jelima su punjene crvene paprike, koje u ovoj verziji kombiniraju svježinu povrća s bogatstvom okusa.
Roga paprika, specifična po svom obliku i slatko-kiselkastom okusu, u Maroku postaje prava zvijezda u kombinaciji sa sirom i začinima, a ovo jelo pruža jedinstven doživljaj, spremno za samo deset minuta u rerni.
Sastojci:
- 4 roga paprike
- 200g kremastog sira (idealno je koristiti kozji ili feta sir)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika kumina
- 1 kašika mljevene paprike
- 1 kašika kurkume
- Manji omjer soli i bibera
- Svježi peršun ili korijander za dekoraciju
Priprema:
1. Paprike pažljivo operite, odstranite peteljke i sjemenke te ih pripremite za punjenje.
2. U zdjeli pomiješajte kremasti sir s maslinovim uljem, kuminom, paprikom, kurkumom, soli i biberom.
3. Smjesom pažljivo napunite svaku papriku.
4. Posložite punjene paprike na lim za pečenje i stavite ih u prethodno zagrijanu rernu na 180°C.
5. Pecite 10 minuta dok ne postanu lagano zapečene, a sir se rastopi.
6. Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršunom ili korijanderom.
Specifičnost ovog jela leži u kombinaciji slatkih paprika s kremastim sirom i začinima koji su karakteristični za marokansku kuhinju. Kumino i kurkuma dodaju dubinu okusa, a brza priprema čini ovo jelo idealnim za uživanje u autentičnom okusu s minimalnim naporom.
Jelo je savršen izbor za laganu večeru, ali i za sofisticirano predjelo za vaš sljedeće druženje. S puno okusa i mirisa koji podsjećaju na egzotične krajeve, punjene roga paprike zasigurno će biti hit na vašem stolu.