Osvajaju djecu i odrasle

Snješko Bijelić: Najslađi zimski kolačići koji se prave bez pečenja

Autor: Žene.ba
Snješko Bijelić: Najslađi zimski kolačići koji se prave bez pečenja
Foto: Pinterest

Ako postoji slastica koja budi dječiju maštu i vraća odrasle u najljepša sjećanja, onda je to Snješko Bijelić – nježna kombinacija kokosa i bijele čokolade, oblikovana u simpatične male snjegoviće.

Ovi slatki zalogaji ne zahtijevaju pečenje, brzo su gotovi i idealni za zajedničko ukrašavanje uz prazničnu atmosferu.

Izrada Snješka Bijelića pravi je mali ritual koji okuplja porodicu oko stola. Djeca uživaju u oblikovanju kuglica, odrasli u brzim koracima, a svi zajedno u rezultatu – tanjiru punom mekanih, snježnobijelih slatkiša koji se tope u ustima.

Recept

Sastojci:

  • 400 g kokosovih pahuljica
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 300 g bijele čokolade
  • Gumeni kiseli bomboni (za šal)
  • Crvena i žuta boja za kolače
  • Slani štapići (za ruke)

Priprema:

1. Otopite čokoladu

U posudu ulijte slatko vrhnje, dodajte nasjeckanu bijelu čokoladu i zagrijavajte na laganoj vatri dok se čokolada potpuno ne otopi.

2. Pomiješajte s kokosom

U većoj zdjeli sjedinite kokos i toplu čokoladnu smjesu. Miješajte dok se sve ravnomjerno ne poveže. Ostavite nekoliko minuta da se masa malo stegne.

3. Oblikujte kuglice

Pravite veće kuglice za tijelo i manje za glavu. Masa je mekana, ali dovoljno podatna da se lako oblikuje.

4. Sastavite Snješka Bijelića

Na vrh veće kuglice stavite kap otopljene čokolade i zalijepite manju kuglicu. Tako dobijate oblik snjegovića.

5. Dodajte ukrase

  • Slani štapići služe kao ruke.
  • Nos napravite od narandžaste boje (pomiješajte crvenu i žutu).
  • Šal oblikujte od gumenih kiselih bombona.
  • Po želji dodajte oči ili dugmad od čokoladnih mrvica.

6. Poslužite

Snješko Bijelić je spreman odmah, ali može stajati i u frižideru nekoliko dana.