priprema zimnice

Stari recept za ribani kiseli kupus: Traje mjesecima!

Autor: Žene.ba
Stari recept za ribani kiseli kupus: Traje mjesecima!
Foto: Freepik

Ribani kiseli kupus jedan je od onih recepata koji se prenose s koljena na koljeno.

Bez aditiva, bez konzervansa, samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja – i rezultat je ukusan, hrskav kupus koji traje mjesecima. Priprema je jednostavna, a ovaj način kiseljenja idealan je za manje količine i svakodnevnu upotrebu, posebno tokom jeseni i zime.

Sastojci:

  • 1 kg svježeg kupusa
  • 2 dl alkoholnog sirćeta
  • 200 g šećera
  • 2 lovorova lista
  • So po potrebi
  • Zrna bibera (po želji)

Priprema:

  • Uklonite vanjske listove s glavice kupusa, izdubite korijen i isijecite ga na četvrtine.
  • Zatim ga naribajte kao za klasičnu salatu.
  • U veću staklenu ili keramičku posudu redajte ribani kupus u slojevima, i svaki sloj lagano posolite.
  • Na vrh stavite teg – najbolje teglu s vodom – kako bi se kupus pritisnuo i pustio sok.
  • Ostavite ga na hladnom i tamnom mjestu 3 dana.
  • Nakon tri dana, kupus ocijedite od tečnosti koju je pustio i rasporedite u čiste tegle.
  • Sirće, šećer, zrna bibera i lovorov list kratko prokuhajte, pa ostavite da se tečnost potpuno ohladi.
  • Prelijte kupus u teglama ovom marinadom, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mjestu.

Ovakav kupus može trajati i do tri mjeseca, a idealan je kao salata uz zimska jela, pečenja, grah ili uz tradicionalna bosanska jela.