Recept za najsočniju i najukusniju lijenu pitu sa jabukama – tajna je jedan poseban sastojak koji se dodaje u fil.
Ako tražite desert koji je jednostavan, ukusan i podsjeća na djetinjstvo, lijena pita s jabukama je pravi izbor. Ovaj klasik domaće kuhinje spaja sočan, aromatičan fil od jabuka i cimeta sa prhkim tijestom koje se topi u ustima. Idealan je za trenutke kada želite nešto slatko, a nemate mnogo vremena za pripremu, prenosi danas.rs.
Osvježavajući kiselkasti ukus jabuka u savršenom balansu sa mirisom cimeta daje ovom kolaču posebnu čar. Uprkos bogatom ukusu, nije previše sladak, što ga čini savršenim izborom za sve prilike.
Zamislite lijenu pitu uz šoljicu tople kafe – savršeno za popodnevni predah poslije napornog dana ili kada želite da obradujete goste. I što je najbolje, priprema je brza i laka.
Evo kako da ovaj omiljeni desert napravite sami kod kuće:
Sastojci:
Za tijesto:
– 200 g brašna
– 100 g šećera
– 100 g putera (može i margarin ili mast), omekšalog
– 1 jaje
– 1 prašak za pecivo
– 1/2 kašičice vanilin šećera (opciono)
Za fil:
– 4-5 srednjih jabuka
– 2-3 kašike šećera (po ukusu)
– 1 kašičica cimeta u prahu
– 1 kašika brašna ili griza (da se fil ne razliva)
– 1 kašika džema od kajsija ili marmelade od šipka
Za premazivanje:
1 jaje
Priprema:
Oljuštite i isjecite jabuke na tanke kriške ili ih izrendajte – po želji. Stavite ih u posudu, dodajte šećer, cimet i brašno, kao i džem i dobro izmiješajte da se sve sjedini. Ostavite da odstoji dok pripremate tijesto.
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i vanilin šećer (ako koristite). Dodajte omekšali puter i jaje. Mijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Ako je tijesto previše suho, dodajte malo mlijeka ili vode po potrebi, prenosi Krstarica.
Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte jedan dio na pobrašnjenoj površini i stavite ga u podmazan pleh (prečnika oko 24 cm) ili pleh obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil od jabuka preko tijesta u plehu. Razvaljajte drugi dio testa i stavite ga preko fila od jabuka. Ako želite, od gornje kore možete napraviti mrežasti sloj tako što ćete tijesto isjeći na trakice i unakrsno ih rasporediti preko fila. Premažite gornji sloj tijesta umućenim jajetom za lijepu zlatnu boju.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok lijena pita sa jabukama ne dobije zlatnosmeđu boju i tijesto se skroz ne ispeče.
Ostavite lijenu pitu sa jabukama da se ohladi prije nego što je isiječete. Možete je posuti šećerom u prahu ili servirati uz kuglu sladoleda ako želite i uživanje može da počne.