Kako je vi spremate?

Tri recepta za topu: Različita priprema za savršen okus

Autor: Žene.ba
Tri recepta za topu: Različita priprema za savršen okus
Foto: Ilustracija

Topa je neizostavan dodatak svake iftarske trpeze. Bilo da volite klasičnu verziju ili je pravite na svoj način, ne možete pogriješiti sa pripremom.

Priprema se razlikuje u zavisnosti od toga u kojem gradu živite ili da li preferirate dodavati jaja ili ne. U ovom tekstu donosimo 3 recepta koja vam mogu pomoći da obogatite ukus ovog jednostavnog jela.

Topa s kajmakom, sirom i jajima

Sastojci

  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 ml mlijeka
  • 150 g rendanog sira
  • 2 kašike kajmaka
  • so

Priprema

Umutiti jaje sa mlijekom i so, dodati rendani sir i kajmak. Postepeno dodavati brašno dok ne dobijete gustu smjesu.

Zdrava topa s povrćem

Sastojci

200 g brašna
1 jaje
100 ml milerama
1 paprika
1 mala mrkva
so
biber

Priprema

Isjeckati papriku i mrkvu. Umutiti jaje i mileram, dodati povrće, so i biber. Postepeno dodavati brašno i miješati.

Topa bez jajeta

Sastojci

100 ml mlijeka
100 ml milerama
2 kašike kajmaka
150 g sira po želji
so

Priprema

U zagrijanu tavu uliti malo mlijeka. Odmah zatim dodati mileram, kajmak i sir. Smjesa ne treba biti pregusta.