Miris tradicije

Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš

Autor: Žene.ba
Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš
Foto: Ilustracija

Kurban-bajram je praznik koji sa sobom donosi mnogo više od duhovne simbolike – to je vrijeme zajedništva, darivanja i bogatih trpeza. Kurban-meso često se dijeli sa komšijama i onima kojima je najpotrebnije, ali dio uvijek ostaje u porodici kao simbol zahvalnosti i zajedništva.

Upravo zato je važno znati kako ga pripremiti na način koji poštuje tradiciju, ali i oduševljava okusom.

Kurban-meso je najukusnije kad se priprema sporo, na laganoj vatri, uz puno pažnje. Gulaš možete i zamrznuti u porcijama, pa tokom narednih dana izvaditi kad god poželite obrok koji vas podsjeća na toplinu bajramskih dana.

Recept: Tradicionalni kurban gulaš (za 6 osoba)

Sastojci:

  • 1,5 kg kurban mesa (najbolje od buta ili plećke, bez previše masnoće)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 čehna bijelog luka
  • 2 svježe paprike (zelene ili crvene)
  • 2 mrkve
  • 3 kašike paradajz pirea
  • 2 lovorova lista
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
  • So, biber po ukusu
  • Malo svježe majčine dušice (ili suhe)
  • 1 litra vode ili temeljca
  • Ulje za dinstanje

Priprema:

  • Meso izrežite na veće kocke i ako je potrebno, odstranite višak žilica ili masnoće.
  • U velikoj šerpi zagrijte malo ulja (ili kašiku masti za autentičniji okus), pa dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pržite dok ne omekša i postane staklast.
  • Dodajte komade mesa i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju blagu koricu.
  • Ubacite nasjeckanu papriku i mrkvu, pa nastavite dinstati još 5–10 minuta.
  • Dodajte paradajz pire, crvenu papriku, so, biber i začine. Promiješajte i dolijte vodu ili temeljac toliko da sve prekrije.
  • Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, dok meso potpuno ne omekša i ne postane sočno. Po potrebi povremeno dolijte vode.
  • Pred kraj kuhanja možete dodati malo gustina ili brašna razmućenog u vodi ako žeite gušći sos.

Poslužite uz:

  • Domaći hljeb ili somun
  • Pire krompir ili palentu
  • Tursku salatu od paradajza, luka i peršuna

Dok se širi miris kurbanskog gulaša iz kuhinje, želimo da ovaj Bajram provedete među dragim ljudima – u miru, zdravlju i osmijesima.

Neka vam dom bude ispunjen ljubavlju, trpeza zahvalnošću, a srce smirajem.
Bajram šerif mubarek olsun! 🌙✨