Nevjerovatno meke i ukusne, pogačice su savršene za početak dana, ali i za nošenje na posao, u školu, kao užina sa jogurtom ili večera.
Sastojci za pogačice:
Za tijesto:
- dvije i po šolje od 200 ml brašna
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice soli
- 1 šolja kiselog mlijeka
- pola šolje ulja
Za nadljev:
- 200 gr narendanog sira
- 1 jaje
Za premaz:
- 1 jaje
- 1 kašičica kiselog mlijeka
- 1 kašičica ulja
- sjemenke za posipanje
Priprema pogačica:
Najprije prosijte dvije šolje brašna, pa dodajte so, prašak za pecivo, kiselo mlijeko i ulje i miješajte. Ono malo brašna što je ostalo, dodajte polako i miješajte. Tijesto treba da bude meko i elastično. Neka odstoji neko vrijeme.
U drugoj čini pomiješajte sir i jaje. Kada se vratite na tijesto, od njega oblikujte 10 loptica koje ćete razviti na tanko, pa dodajte kašičicu nadljeva. Ponovo oblikujte da bude loptasto.
Poredajte ih u pleh, obložen papirom za pečene. Umutite jaje sa kiselim mlijekom i uljem, smjesom namažite pogačice obilno i pospite sjemekama.
Stavite pleh u već ugrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatkastu boju, prenosi ona.rs.