Meke i ukusne

Uz malo truda do idealnoga doručka: Isprobajte brze punjene pogačice

Autor: Žene.ba
Uz malo truda do idealnoga doručka: Isprobajte brze punjene pogačice
Pogačice / Ilustracija

Nevjerovatno meke i ukusne, pogačice su savršene za početak dana, ali i za nošenje na posao, u školu, kao užina sa jogurtom ili večera.

Sastojci za pogačice:

Za tijesto:

  • dvije i po šolje od 200 ml brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 1 šolja kiselog mlijeka
  • pola šolje ulja

Za nadljev:

  • 200 gr narendanog sira
  • 1 jaje

Za premaz:

  • 1 jaje
  • 1 kašičica kiselog mlijeka
  • 1 kašičica ulja
  • sjemenke za posipanje

Priprema pogačica:

Najprije prosijte dvije šolje brašna, pa dodajte so, prašak za pecivo, kiselo mlijeko i ulje i miješajte. Ono malo brašna što je ostalo, dodajte polako i miješajte. Tijesto treba da bude meko i elastično. Neka odstoji neko vrijeme.

U drugoj čini pomiješajte sir i jaje. Kada se vratite na tijesto, od njega oblikujte 10 loptica koje ćete razviti na tanko, pa dodajte kašičicu nadljeva. Ponovo oblikujte da bude loptasto.

Poredajte ih u pleh, obložen papirom za pečene. Umutite jaje sa kiselim mlijekom i uljem, smjesom namažite pogačice obilno i pospite sjemekama.

Stavite pleh u već ugrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 20-25 minuta, dok ne dobiju zlatkastu boju, prenosi ona.rs.