Vrilica ili obaruša se od davnina pravi na prostoru Bosne i Hercegovine, a ovo starinsko jelo koje mnoge podsjeća na djetinjstvo nosi različite nazive u zavisnosti od kraja u kojem se priprema.
Stara bosanska pita, poznata pod različitim nazivima poput vrilica, obaruša, pleska ili kašikača, nazvana je tako zbog specifičnog načina pripreme. Ključna tehnika pripreme je upotreba ključale vode i oblikovanje smjese kašikom, što je razlog zašto su nastali različiti nazivi.
Za nju je vezan i jedan vic: kad sirota majka pita svoju djecu šta žele za ručak, oni odgovore da žele vrelušu sa malo drugačijim šarama nego jučer, kako ne bi morali jesti isto svaki dan.
U nastavku pogledajte način pripreme ovog tradicionalnog jela:
@samrina.kuhinja 🫓 Vrilica, obaruša ili pleska 👩🍳Sastojci: -2 šolje brašna -1.5 šolja prokuhale vode -1 kašikica soli -500 ml mlijeka -1 kašika maslaca -1 kašikica soli Napomena: -Pita se peče pola sata na 220 stepeni -Kao mjeru sam koristila šolju od 300 ml -Tepsija promjera 34 cm #vrilica#pleska#obarusa#oparusa#vrelusa#kljukusa#pita#brzo#ukusno#fino ♬ Making sweets, cute, cooking, ukulele(947141) - Kids Sound