Italija na vašem stolu

Zaboravite sve što znate o pitama: Italijanska scarpaccia je pravi hit!

Autor: Žene.ba
Zaboravite sve što znate o pitama: Italijanska scarpaccia je pravi hit!
Foto: Pexels

Iako se često priprema u ljetnom periodu, scarpaccia, tradicionalna italijanska pita s tikvicama, savršeno se uklapa i u zimske dane.

Svestrana i jednostavna za pripremu, ova pita donosi toplinu i okuse koji će vas osvojiti na prvi zalogaj, a savršen je izbor za svaki obrok.

Uzimajući u obzir hladnije temperature, odlučili smo prilagoditi recept za zimske uslove, dodajući začine koji će jelu donijeti dodatnu dubinu i toplinu, dok će tikvice ostati ključni sastojak koji daje posebnu svježinu.

Zašto je scarpaccia savršen zimski obrok?

Ova pita je nevjerovatno hrskava izvana, a sočna iznutra, što je čini idealnim obrokom za hladne zimske dane. Uz miris začina poput origana i bijelog luka, ovaj recept zagrijava prostoriju i donosi miris Italije u vaš dom.

Sastojci koji su vam potrebni:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 srednje tikvice, narezane na kolutiće
  • 1/2 većeg luka
  • So i biber
  • 1 šoljica brašna
  • 1/3 šoljice kukuruznog brašna
  • 1/2 kašikice bihelog luka u prahu, paprika, sušeni origano i so
  • 1 šoljica vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike ribanog parmezana

Dekoracija: svježi bosiljak, listići čili papričice (ili sušeni timijan)

Priprema:

1. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte kašiku maslinovog ulja.

Dodajte tikvice i luk, pa ih pirjajte oko 7-8 minuta, povremeno miješajući dok ne omekšaju.

Posolite i pobiberite po želji.

2. U međuvremenu, zagrijte rernu na 180°C. Obložite lim za pečenje papirom i poprskajte ga s malo maslinovog ulja.

3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruznu krupicu, bijeli luk u prahu, biber, origano i so.

Dodajte vodu i preostalu kašiku maslinovog ulja, pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

U smjesu dodajte tikvice i luk te jednako dobro promiješajte.

4. Prebacite smjesu u lim za pečenje i ravnomjerno rasporedite. Pospite naribanim parmezanom i kukuruznom krupicom.

Dobit ćete hrskavu koricu koja svaki zalogaj čini neodoljivim.

5. Pecite 45-50 minuta ili dok ne poprimi zlatnu i hrskavu boju. Izvadite iz rerne, ostavite da se ohladi 15 minuta, a zatim narežite na kriške.

Uživajte u ovom jednostavnom, ali ukusnom jelu koje će vas grijati cijelu zimu!