Trik koji štedi vreme

Zimnica gotova za 10 minuta: Recept za kisele paprike bez kuhanja i konzervansa!

Autor: Žene.ba
Zimnica gotova za 10 minuta: Recept za kisele paprike bez kuhanja i konzervansa!
Foto: Freepik

Kada krene sezona pripreme zimnice, paprike su u mnogim domaćinstvima nezaobilazan izbor.

Jedan od najomiljenijih načina da ih sačuvate jeste u obliku kiselih paprika u tegli, hrskave, osvježavajuće i savršene kao dodatak gotovo svakom obroku, čak i tokom hladnih zimskih dana.

Potrebni sastojci

  • 3 kg crvene paprike
  • 100 g soli
  • 3 kašičice šećera
  • 3 l vode
  • 1 l alkoholnog sirćeta
  • Bijeli luk po želji
  • Malo svježeg peršuna
  • Biber u zrnu

Priprema

Operite paprike i odstranite peteljke. Možete ih ostaviti cijele ili prepoloviti, prema želji.

U velikom loncu pomiješajte vodu, so i šećer dok se potpuno ne rastvore, zatim dodajte alkoholno sirće, to će biti vaša salamura.

U sterilizirane tegle slažite paprike. Po želji dodajte nekoliko čehni bijelog luka, malo peršuna i nekoliko zrna bibera za intenzivniji ukus.

Prelijte tegle pripremljenom salamuricom, vodeći računa da paprika bude potpuno prekrivena. Ako je potrebno, dolijte još malo vode.

Zatvorite tegle čvrsto i ostavite ih na hladnom i tamnom mjestu najmanje 2–3 sedmice prije konzumiranja. Tokom tog vremena, paprike će upiti sve ukuse i postati prava poslastica.

Savjeti za čuvanje

Redovno provjeravajte tegle tokom mariniranja. Ako primijetite da je nivo tečnosti pao, dodajte još salamure.

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu kako biste produžili svježinu i uživali u hrskavim, aromatičnim paprikama tokom cijele zime.