
U vremenu kad comfort food susreće estetiku, ova pita s mrežastom korom postaje ikona svakog stola.
Hrskava, prošarana zlatnim nitima, savršeno ide uz blagi miris cimeta i toplu notu vanilije.
Sastojci (za kalup 23 cm):
Tijesto
- 320 g brašna
- 1 kašika šećera
- Manji omjer soli
- 230 g hladnog maslaca (neslanog)
- 6–8 kašika ledene vode
Smjesa
- 6 jabuka (Granny Smith i Pink Lady)
- 100 g smeđeg šećera
- 2 kašike brašna
- 1 kašika cimeta
- ½ kašike muškatnog oraščića
- 1 kašika limunovog soka
- 1 vanilin šećer
- 1 kašika maslaca (za punjenje)
- 1 jaje + malo mlijeka (za premaz)
Priprema u samo tri koraka!
1. U multipraktiku sjedinite brašno, šećer i so. Dodajte hladni maslac i pulsirajte dok smjesa ne bude podsjećala na krupne mrvice. Dodajte ledenu vodu, oblikujte diskove, zamotajte i ostavite u frižider na sat vremena.
2. Ogulite jabuke i narežite ih tanko. Pomiješajte ih sa šećerima, začinima, limunom i brašnom.
Ostavite da puste sok 10 min. Ne zaboravite onaj dašak vanilije.
3. Razvaljajte donju koru, stavite u kalup, sipajte punjenje, dodajte listiće maslaca. Gornju koru narežite na trake i ispletite mrežu. Premažite jajetom s malo mlijeka. Pecite 50–60 min na 190°C dok ne dobije tamniju boju.
Poslužite mlako, uz sladoled ili tišinu. Smisao je u jednostavnosti!