donosimo recept

Zlatne niti tijesta, voće u glavnoj ulozi: Američka pita s jabukama

Autor: Žene.ba
Zlatne niti tijesta, voće u glavnoj ulozi: Američka pita s jabukama
Foto: Unsplash

U vremenu kad comfort food susreće estetiku, ova pita s mrežastom korom postaje ikona svakog stola.

Hrskava, prošarana zlatnim nitima, savršeno ide uz blagi miris cimeta i toplu notu vanilije.

Sastojci (za kalup 23 cm):

Tijesto

  • 320 g brašna
  • 1 kašika šećera
  • Manji omjer soli
  • 230 g hladnog maslaca (neslanog)
  • 6–8 kašika ledene vode

Smjesa

  • 6 jabuka (Granny Smith i Pink Lady)
  • 100 g smeđeg šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika cimeta
  • ½ kašike muškatnog oraščića
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika maslaca (za punjenje)
  • 1 jaje + malo mlijeka (za premaz)

Priprema u samo tri koraka!

1. U multipraktiku sjedinite brašno, šećer i so. Dodajte hladni maslac i pulsirajte dok smjesa ne bude podsjećala na krupne mrvice. Dodajte ledenu vodu, oblikujte diskove, zamotajte i ostavite u frižider na sat vremena.

2. Ogulite jabuke i narežite ih tanko. Pomiješajte ih sa šećerima, začinima, limunom i brašnom.

Ostavite da puste sok 10 min. Ne zaboravite onaj dašak vanilije.

3. Razvaljajte donju koru, stavite u kalup, sipajte punjenje, dodajte listiće maslaca. Gornju koru narežite na trake i ispletite mrežu. Premažite jajetom s malo mlijeka. Pecite 50–60 min na 190°C dok ne dobije tamniju boju.

Poslužite mlako, uz sladoled ili tišinu. Smisao je u jednostavnosti!