Madrid

Kraljevsko vjenčanje u Španiji: Mlada nosila prekrasnu vjenčanicu svoje bake

Autor: Žene.ba
Kraljevsko vjenčanje u Španiji: Mlada nosila prekrasnu vjenčanicu svoje bake
Foto: Vjenčanje

Svadba madridskog gradonačelnika i unuke Terese de Borbón-Dvije Sicilje i Borbón-Parme, rodice bivšeg kralja Juana Carlosa I smatra se jednim od najvažnijih društvenih događaja godine u Madridu.

Hiljade građana okupili su se u subotu ispred neobarokne crkve Iglesia San Francisco de Borja u Madridu kako bi pozdravile mladence na španskom vjenčanju godine. Među zvanicama na vjenčanju advokatice Terese Urquijo y Moreno i madridskog gradonačelnika Joséa Luisa Martíneza-Almeide glavni gost je bio bivši španski kralj Juan Carlos I sa svojim kćerkama i unucima, jer je mlada njegova rodica po majčinoj strani.

Teresa Urquijo, naime, unuka je princeze Terese iz dinastije Burbonaca Dviju Sicilija, te praunuka infanta Alfonsa, vojvode od Calabrije i infantkinje Alicije, vojvotkinje od Calabrije, pa su se na vjenčanju i svadbi koja je održana u luksuznom madridskom restoranu Lhardy, okupili brojni članovi španske kraljevske porodice.

Mlada je za svoj poseban dan odabrala vjenčanicu koju je 1995. nosila njezina majka Beatriz Moreno y de Borbón, a prije nje i njena baka princeza Teresa od Bourbona-Dvije Sicilije, davne 1963. godine.

Gradonačelnik Madrida, 48-godišnji José Luis Martínez Almeida svoju je 21 godinu mlađu odabranicu zaprosio na Badnjak prošle godine, a tada su objavili da će se njihovo vjenčanje održati 6. aprila u Madridu. Jedno od najiščekivanijih događanja na društvenoj sceni u 2024. godini opravdalo je očekivanja prisutnih.

Mladenkina porodica okupila se na imanju njene majke, gdje njeni roditelji Lucas Urquijo Fernández de Araoza i Beatriz Moreno y de Borbón uzgajaju jahače konje iz poznate ergele Flor de Lis Horse Trial. Teresa je pravo i upravno pravo studirala na papinskom univerzitetu Comillas ICAI-ICADE, a njen odabranik dužnost madridskog gradonačelnika trenutno obnaša u svom drugom mandatu.