Nisu štedjeli

Ovo su pet najskupljih svadbi u historiji, otkrijte ko je izdvojio čak 110 miliona dolara

Autor: Žene.ba
Ovo su pet najskupljih svadbi u historiji, otkrijte ko je izdvojio čak 110 miliona dolara
Foto: Vjenčanja

Vjenčanja su posebne ceremonije koje slave ljubav u krugu najbliže porodice i prijatelja. Kada ste svjetski poznata ličnost s golemim prihodima, želite osigurati da vaše vjenčanje bude besprijekorno, ali to često dolazi uz visoke troškove. Uobičajno je da se u takvim ceremonijama potroši nekoliko miliona dolara, ali neki poznati su se odlučili malo više razbaciti.

Michael Jordan, legendarni košarkaš, sklopio je brak s Yvette Prieto 2013. godine, nakon što se njegov prvi brak s Juanirom Vanoy završio 2006. godine. Na raskošnoj ceremoniji u Palm Beachu okupilo se 300 gostiju, a zabavljali su ih Robin Thicke i Usher. Vjenčana torta bila je ukrašena kristalima, a Yvetteina vjenčanica sjajila je Swarovski kristalima. Sveukupni trošak ovog glamuroznog vjenčanja iznosio je 10 miliona dolara.

Kim Kardashian je na svom prvom vjenčanju s Krisom Humphriesom 2011. godine izazvala izuzetnu pompu. Samo cvjetni aranžmani koštali su nevjerovatnih dva miliona dolara, a to nije bio najskuplji detalj ceremonije. Ukrasi u njezinoj kosi imali su cijenu od 2,5 milijuna dolara, dok su pozivnice za svadbu dosegle iznos od 10.000 dolara. Na veličanstvenoj ceremoniji prisustvovalo je 500 ljudi, a cijelo vjenčanje bilo je prenošeno na kanalu E! Nažalost, samo 72 dana kasnije, Kim i Kris su objavili razvod. 

Na vrhu liste najskupljih vjenčanja slavnih nalazi se britanska kraljevska porodica, a treće po redu najskuplje vjenčanje u novijoj hidtoriji bilo je ono princa Williama i Kate Middleton. Vjenčali su se 2011. godine, a mediji su ga nazvali "vjenčanjem vijeka". Ceremonija je održana u Westminster Abbeyju, a par se provozao Londonom kočijom. Ellie Goulding je pjevala na svečanosti, a sama torta koštala je 80.000 dolara. Ukupni trošak vjenčanja iznosio je 34 miliona dolara, a samu vjenčanicu Kate Middleton, dizajnirao je Alexander McQueen, a platili su je 434.000 dolara.

Meghan Markle i princ Harry zauzimaju drugo mjesto po visokim troškovima vjenčanja. Njihova ceremonija 2018. godine koštala je 45 miliona dolara, a samo večera za goste imala je cijenu od 686.000 dolara. 

Na vrhu liste najskupljih vjenčanja poznatih nalaze se princ Charles i Lady Diana Spencer, čije se vjenčanje održalo 1981. godine. Prema današnjim standardima, kraljevski događaj koštao je 110 miliona dolara, čime postaje najskuplje vjenčanje u historiji. Ceremoniji je prisustvovalo 3500 zvanica, dok je više od 750 miliona gledalaca širom svijeta pratilo njihovo vjenčanje putem televizijskih prijenosa. Nažalost, par se rastao 1996. godine, samo godinu dana prije tragične smrti Diane u saobraćajnoj nesreći.