Psiholozi odobrili

Bivša supruga Billa Gatesa primijenila je pohvalnu metodu u odgoju djece

Autor: Žene.ba
Bivša supruga Billa Gatesa primijenila je pohvalnu metodu u odgoju djece
Foto: Agencije

Melinda French Gates nedavno je razgovarala za New York Times o svom pristupu odgoju djece s bivšim suprugom Billom Gatesom, ističući važnost financijske odgovornosti i radne etike. Troje djece ovog poznatog para odraslo je u iznimno privilegiranom okruženju, no Melinda je nastojala da njihov odgoj ne odražava samo privilegije bogatstva.

Melinda je naglasila da su željeli izbjeći odgajanje “razmažene djece bogataša” i da su stoga težili stvaranju okruženja koje je više nalikovalo srednjoj klasi. “Pokušali smo im pružiti odgoj koji nije samo odraz novca, već i principa rada i odgovornosti,” izjavila je French Gates.

Melinda, koja je odrasla u Dallasu kao jedno od četvero djece u porodici s prosječnim prihodom, udala se za Billa Gatesa 1994. godine. Iako su njihova djeca odrasla u porodici s velikim bogatstvom, Melinda je bila odlučna u namjeri da ih nauči vrijednostima koje nadmašuju financijski status porodice.

Jedan od ključnih principa bio je upravljanje džeparcem i poticanje na štednju i donacije. “Djeca su imala džeparac, što znači da nisu sve dobivali na pladnju. Morali su nešto kupiti vlastitim novcem ili to staviti na popis želja,” objasnila je Melinda. Također su ohrabrena da barem jednu trećinu svog džeparca izdvoje za dobrotvorne svrhe.

Melinda je bila otvorena s djecom o potencijalnoj izolaciji koju može donijeti bogatstvo, naglašavajući da nije željela odgajati djecu koja bi se osjećala privilegiranom zbog porodičnog imena ili materijalnog statusa. Prema njoj, nije u pitanju samo odgajanje, već i priprema djece za stvarni svijet, gdje neće uvijek imati sve što požele bez truda.