Iako se iskustva razlikuju

Četiri jasna znaka da je došlo do pucanja vodenjaka

Autor: Žene.ba
Četiri jasna znaka da je došlo do pucanja vodenjaka
Foto: Ilustracija

Kako izgleda i osjeća se kada pukne vodenjak? Iako se to iskustvo može razlikovati od trudnice do trudnice, postoje određeni znakovi koji ukazuju na to da je amnionska vrećica pukla.

Kako se datum poroda približava, briga o tome da li će vam puknuti vodenjak može postati poput posla s punim radnim vremenom. Možda ćete zamišljati situaciju u kojoj ste preplavljeni panikom, mokri, urlate i hitno vozite prema bolnici kao u sceni iz Hollywoodskih filmova. Srećom, stvarnost pucanja vodenjaka često nije toliko dramatična kao što to filmovi prikazuju.

"Pucanje vodenjaka obično nije toliko dramatično kao što većina ljudi misli", objašnjava Joyce Gottesfeld, MD, ginekologinja iz Denvera. Kako onda prepoznati da li vam je vodenjak pukao i šta treba učiniti nakon toga?

Znak 1: Curenje tekućine se ne može kontrolisati

Kada vam pukne vodenjak, možete osjetiti curenje amnionske tekućine ili primijetiti postupno curenje. Količina curenja ovisi o tome da li je došlo do manje pukotine ili veće rupture.

"Ako je amnionska vrećica pukla ispod djetetove glavice, tada će se tekućina nakupiti i početi curiti", objašnjava Brichter. "No, ako je ruptura više u maternici, tekućina će morati curiti između vrećice i sluznice maternice, pa će protok biti manje intenzivan."

U svakom slučaju, nemoguće je kontrolisati protok tekućine, a očekivana količina koja će se isprazniti iz amnionske vrećice na kraju je otprilike 2 1/2 do 3 šoljice. Kako biste smanjili nered i vlažnost, preporučljivo je nositi higijenski uložak (nikada tampon) ili sjediti na čistom peškiru.

Znak 2: Tekućina je uglavnom bistra i bez mirisa

Općenito, amnionska tekućina je bez mirisa. Također tekućina je obično bistra ili blago ružičasta s mrljama krvi.

Znak 3: Osjećate bezbolan pritisak ili pucanje

Mnoge žene osjećaju blagi pritisak u trenutku kada im pukne vodenjak, druge ipak osjećaju pucketanje praćeno curenjem. Nijedna situacija nije bolna, kaže dr. Ressler. "Međutim, kontrakcije se mogu povećati u učestalosti i intenzitetu nakon pucanja vodenjaka."

Znak 4: Osjećaj je kao da curi urin

Pucanje vodenjaka može se osjećati kao urinarna inkontinencija, što je uobičajnno tokom trećeg tromjesečja trudnoće. No, postoje razlike; urin ima žućkastu boju i miriše na amonijak, dok je amnionska tekućina obično bez mirisa. Ako još uvijek ne možete reći radi li se o amnionskoj tekućini ili mokraći, isprobajte ovaj Brichterov trik: Sjednite nekoliko minuta, a zatim ustanite. Ako još uvijek curi tekućina, to je vjerovatno znak da je vaš vodenjak puknuo.r