Pročitajte kratki vodič

Da bi dijete bilo sretno, važna je uspostava rutine

Autor: Žene.ba
Da bi dijete bilo sretno, važna je  uspostava rutine
Foto: Ilustracija

Kao mladi roditelji, vjerovatno se često osjećate zbunjeni i nesigurni kada je u pitanju hranjenje i spavanje vaše bebe. Uvođenje određenog rasporeda i rutine može pružiti olakšanje. Pročitajte sažeti vodič o uspostavi rutine koji će unaprijediti sreću vas i vaše bebe.

Kada donesete svoju bebu kući iz bolnice, suočit ćete se s nizom neobičnosti, nesvjesni promjena koje će taj maleni zamotuljak donijeti u vaš život.

U početku, beba lako može zamijeniti dan za noć, spavajući onda kad bi trebala jesti i buditi se gladna onda kad bi trebala spavati. Vaš život može izgledati kao haos, sa snom i obrocima koji se odvijaju neredovno. Srećom, bebe vole rutinu. Uvođenje rutine i dnevne predvidljivosti pružit će bebi osjećaj sigurnosti, dok sve ostalo može zbuniti i uznemiriti. U tom trenutku, roditelji stupaju na scenu s osmišljenim planom.

Najjednostavnija večernja rutina prije spavanja može smanjiti napetost, najavljujući kraj dana i obećavajući vam trenutke odmora. Prvih nekoliko mjeseci nećete moći naučiti bebu da uvijek spava u isto vrijeme, ali s vremenom rutina će vam pomoći da zadržite kontrolu.

Iako beba spava oko 16 sati dnevno, uvođenje rutine spavanja može izgledati besmisleno, ali nema štete u pokušaju. Promijenite ponašanje tokom dana i noći. Dok je beba budna tokom dana, slobodno slušajte muziku i razgovarajte glasnije, ali kada dođe vrijeme za spavanje, smanjite svjetla i ton. Nahranite je, smirite je i stavite je u krevetić bez igre i zabave. Odaberite razumno vrijeme za spavanje i nekoliko aktivnosti prije spavanja svake večeri.

Čitajte priče, pružite bebi masažu ili je okupajte kako biste je opustili. Bitno je stvarati opuštajuću atmosferu, bez obzira na aktivnost.

U većini slučajeva, bebe zaspu nakon hranjenja ili presvlačenja. Rano otkrivanje tipa bebinog sna pomoći će vam uspostaviti rutinu i znati kada će biti pospana. Kad primijetite da je pospana, stavite je u krevetić da zaspi. Izbjegavajte spavanje "bilo kad, bilo gdje".

Jedna važna navika koju biste trebali usaditi svojoj bebi je sudjelovanje u porodičnim obrocima za stolom. Kada beba počne sjediti, postavite joj stolicu za hranjenje pored stola tokom porodičnih obroka. Dajte joj bilo šta da jede kako bi se osjećala dijelom važnog trenutka.

Formirajte bebine navike prema vlastitim preferencama i afinitetima. Iako neki obrasci mogu biti slični kod svih beba, one imaju različite sklonosti i ono što ih čini sretnima. Slušajte svoju bebu, otkrijte što joj najbolje odgovara i slijedite to. Sve što radi i što djeluje, prihvatite kao svojevrsno nepisano pravilo.