Odgoj

Deset stvari koje bi svi očevi djevojčica trebali znati

Autor: Žene.ba
Deset stvari koje bi svi očevi djevojčica trebali znati

Odgoj djevojčica je privilegija, ne teret, smatra tata Justin Ricklefs. On ima četiri kćeri i jednog sina.

"Imati kćer jedna je od najvećih radosti koje sam mogao zamisliti. U našoj kući imamo izreku koja kaže danas te volim više nego jučer", napisao je za HuffPost.

Na Međunarodni dan djevojčica, koji se obilježava 11. oktobra, donosimo vam njegovih deset lekcija o odgoju djevojčica koje je naučio u posljednjih 11 godina.

Želi biti voljena

Ricklefs kaže da djevojčice više od ičega žele biti voljene. Nitko drugi ne može preuzeti ulogu tate.

"Vaša će vas kći iznevjeriti, činiti velike pogreške, možda vam čak i okrenuti leđa, ali nemojte joj dopustiti da sumnja u vašu ljubav prema njoj", poručio je.

Imate utjecaj na odabir njenog budućeg partnera

Prema ovom ocu, ako se muškarac sjajno ponaša prema svojoj supruzi, kćer će se jednog dana htjeti udati za nekoga poput njega.

Gleda kako se ponašate prema njezinoj mami

"Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svoju kćer je dobro voljeti njezinu mamu. Lako je biti usmjeren na dijete. Trčanje s jedne dječje aktivnosti na drugu. Ali borite se za svoj brak i neka vam to bude prioritet. Volite svoju ženu, pronađite vremena da izlazite s njom, vodite je na putovanja i pokažite svojoj djeci da je ona veći prioritet od njih", piše Ricklefs.

Naučite je napraviti pravi sklek

U Ricklefsovoj kući zdravlje i dobrobit su dvije vrlo važne stvari. Njegove kćeri nisu slabići. One znaju raditi prave sklekove i bave se sportom. Njegova namjera odgojiti psihički snaže djevojke, a to dolazi i kroz fizičku snagu.

Stvarajte uspomene

Važno je slaviti blagdane i rođendane, ali treba slaviti i male stvari. Ricklefs savjetuje očevima da organiziraju porodične filmske večeri subotom, doručak subotom i šetnje nedjeljom.

"Ispunite emocionalni dnevnik svoje kćeri sjećanjima na boravak s tatom", rekao je.

Pojavljujte se na njoj važnim događajima

Teško je biti roditelj i graditi karijeru, ali budite redovni na predstavama, nastupima i utakmicama svojih kćeri. Plješćite jednako snažno kao što biste pljeskali da vaša reprezentacija osvaja Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Blizina ne znači prisutnost

Isključite telefon kada se vratite s posla ili ga barem odložite u drugoj sobi. Kćeri je stalo da provodi vrijeme s tatom, da se igra s njim. Nije je briga za vaše pozive ili e-mailove.

Napravite joj frizuru i nalakirajte joj nokte

Da, većinom su mame zadužene za ove aktivnosti, ali i očevi bi trebali pokazati svoju nježnu stranu. Napravite kćeri konjski rep ili joj nalakirajte nokte.

Njeno srce je ljepše od njenog izgleda

Posao tate je reći kćeri, a zatim je podsjetiti milion puta, da je njezino srce i njezin karakter ono zbog čega će daleko dogurati u životu. Odgajati djevojčice u ovom svijetu nije lako, ali one moraju znati da izgled nije ključan za uspjeh.

Ne trepćite

"Uživajte u ulozi oca. Uživajte u trenucima kada vas vaša djevojčica zove tata. Vrijeme leti", poručuje na kraju Ricklefs.