Studija

Dojenje pomaže u sprječavanju pretilosti djeteta

Autor: Žene.ba
Dojenje pomaže u sprječavanju pretilosti djeteta
Ilustracija

Bebe koje su dojene tokom prva tri mjeseca života imaju manji rizik od pretilosti kod djece, pokazuje nova studija.

Nadalje, što majka duže doji, veća je vjerovatnoća da će njeno dijete izbjeći gojaznost u djetinjstvu – posebno ako ima višak kilograma, dodali su istraživači.

“Naši nalazi ističu da svaki dodatni mjesec dojenja, bilo da je u stalnoj količini ili isključivo, može doprinijeti nižoj težini kasnije u djetinjstvu, posebno za majke koje su imale gojaznost prije trudnoće”, rekla je vodeća istraživačica Gayle Shipp, docentica u državi Michigan. Univerzitet.

Prethodne studije su pokazale da dojenje može zaštititi djecu od kroničnih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, ali ta veza nije mnogo proučavana kod žena koje su i same gojazne, ističu istraživači u pozadinskim bilješkama.

Za ovu studiju, istraživači su analizirali mjerenja indeksa tjelesne mase (BMI) od više od 8.100 parova majki i djece, snimljena na 21 studijskoj lokaciji u 16 država i Portoriku.

Mjerenja BMI uzeta za djecu u dobi od 2 i 6 godina upoređena su i sa BMI-om njihove majke prije trudnoće i sa njihovim obrascem dojenja.

Otkrili su da je svaki dodatni mjesec majka uključena u bilo koju količinu dojenja u korelaciji sa značajno nižim indeksom tjelesne mase djeteta, posebno za majke koje su imale prekomjernu težinu ili gojaznost prije trudnoće.

Činilo se da je zaštitna korist čak jača za djecu gojaznih majki nego za djecu s gojaznim majkama, izvještavaju istraživači.

Studija je nedavno objavljena u časopisu Pediatrics, piše HealthDay.

"Zdravstveni radnici mogu iskoristiti nalaze ove studije kao priliku za poticanje i promoviranje dojenja među svim ženama, posebno onima koje imaju gojaznost", rekao je Shipp u saopćenju časopisa.