Postoji objašnjenje

Evo zašto bebe bljuckaju

Autor: Žene.ba
Evo zašto bebe bljuckaju
Foto: Ilustracija

Vraćanje hrane (bljuckanje) ili regurgitacija, česta je tegoba odojčadi u prvoj godini života. Manifestuje kao nehotično vraćanje majčinog mlijeka ili mliječne formule iz želuca u jednjak i napolje kroz usta. Obično se javlja ubrzo nakon obroka (na primjer prilikom podrigivanja), a rjeđe za vrijeme spavanja.

Za vraćanje hrane ili bljuckanje karakteristično je da bebin stomak bez ikakvog napora vraća sadržaj, pa bljuckanje često uhvati one koji drže bebu "nespremne".

Ne treba miješati vraćanje hrane i povraćanje, piše Novalak. Kod povraćanja se jako grče i stomačni mišići, a želudačni sadržaj se izbacuje u mlazu.

Ovo vraćanje hrane kod odojčadi prolazi samo od sebe u prvoj godini života.

Želudačni sadržaj je, međutim, kiseo i može da iritira jednjak i na taj način da uzrokuje bol.

Iako vraćanje hrane nije ozbiljna tegoba, i kod djeteta i kod roditelja izaziva neprijatnost i brigu.

Zato za regulisanje bljuckanja postoje posebno prilagođene mliječne formule sa oznakom AR - anti reflux.

Zašto se hrana vraća?

Do vraćanja hrane dolazi zbog nedovoljno razvijenog sfinktera (mišića) na prelazu između jednjaka u želudac. Zadatak ovog mišića je da spriječi vraćanje sadržaj iz želuca u jednjak, odnosno tok hrane pogrešnim pravcem (prema ustima umjesto prema crijevima).

Kod jednostavnog vraćanja hrane dovoljna je prilagoditi ishranu odojčeta. Stručnjaci Evropskog udruženja pedijatara, gastroenterologa, hepatologa i nutricionista preporučuju da se bebama koje muči regurgitacija daje zgusnutija hrana.

Hrana, opet, ne smije da bude suviše gusta, jer tako može da se uspori varenje i povećati opasnost od vraćanja hrane.

Korisni savjeti kod vraćanja hrane odojčadi: pelene i odjeća oko stomaka ne smiju da budu suviše tijesne, odojče hranite u mirnoj i opuštenoj atmosferi, u neposrednoj blizini djeteta nemojte da pušite, ne tjerajte dijete da do kraja popije hranu iz flašice, a nakon hranjenja bebu stavite u krevetac sa podignutim dušekom pod uglom od 45 stepeni i na lijevi bok ili potrbuške na uzdignuti jastučić.

Ako ste djetetu uveli mješovitu ishranu, nemojte davati sok od narandže pošto je suviše kiseo i zato dodatno povećava kiselost vraćene hrane, provjerite da nije rupa na cucli možda prevelika i držite bebu uspravno poslije jela i češće je stavljajte da podrigne, prenosi NN.

Trend koji i influenceri vole

Topići na vezanje: Neizostavni ljetni hit u svijetu mode

Vrijeme je za plažu

Evo kad je najbolje putovati sa bebom na more