Svjesnost od rizika

Ginekolozi upozorili na opasan trend koji vlada među trudnicama

Autor: Žene.ba
Ginekolozi upozorili na opasan trend koji vlada među trudnicama
Foto: Unsplash

Kraljevski koledž opstetričara i ginekologa Velike Britanije (RCOG) upozorio je na rizike trenda slobodnog rađanja. Saopštili su kako treba podržati žene da rađaju kako žele, ali i da sigurnost mora biti na prvom mjestu.

"Porodice moraju biti svjesne rizika ako se odluče na porođaj bez doktora ili primalje", naveli su.

Smatra se da su slobodni porođaji ili porođaji bez asistencije u porastu nakon pandemije covida-19, kada su se mnoge mame bojale rađati u bolnicama zbog rizika od zaraze virusom.

"Žene nisu svjesne koliko slobodan porođaj može biti rizičan", smatraju ginekolozi.

Profesorica Asma Khalil, potpredsjednica RCOG-a, izjavila je: "Žene imaju pravo rađati u okruženju u kojem se osjećaju ugodno i treba ih podržati u njihovom izboru. Međutim, sigurnost je najvažnija i ženama se savjetuje da se informiraju o svim rizicima kako bi mogle donijeti pravu odluku."

Khalil kaže da kućni porođaji, uz podršku primalje, mogu biti prikladni za zdrave žene niskog rizika ili za žene koje rađaju drugo ili treće dijete i imaju zdravu trudnoću.

"Međutim, za prvorotke, dokazi pokazuju da kućni porođaj povećava rizik od lošeg ishoda za bebu. Određeni stupanj tjeskobe oko porođaja uobičajen je kod mnogih budućih majki. Zato ženama treba dati priliku da iskreno razgovaraju o svemu s primaljom ili doktorom", napomenula je.

Podaci objavljeni prošlog mjeseca pokazuju da žene u Velikoj Britaniji umiru pri porođaju istim stopama kao prije dva desetljeća. Pregledom su zabilježene ukupno 293 žene koje su umrle tijekom trudnoće i unutar šest tjedana nakon porođaja između 2020. i 2022. godine.

Krvni ugrušci bili su vodeći uzrok smrti novopečenih majki, a slijede koronavirus, bolesti srca i mentalni problemi. Kućni porod u Hrvatskoj nije ilegalan, ali je nereguliran.