Ovako se manifestuje

I djeca mogu oboljeti od artritisa

Autor: Žene.ba
I djeca mogu oboljeti od artritisa
Foto: Ilustracija

Artritis, uobičajno poznat kao bolest odraslih, može također zahvatiti i djecu, što može imati značajan uticaj na njihovu svakodnevnicu i kvalitetu života. Ova autoimuna bolest koja utiče na zglobove može se manifestovati u djetinjstvu na različite načine, zahtijevajući rani i pažljiv medicinski tretman kako bi se minimizirali simptomi i očuvalo zdravlje djeteta.

Dječji artritis predstavlja skupinu hroničnih upalnih bolesti zglobova koje se javljaju prije 16. godine života. Ova bolest može se manifestirati na različite načine, uključujući bol u zglobovima, oticanje, ukočenost te smanjenu pokretljivost. Simptomi mogu varirati od blagih do teških, ovisno o vrsti i progresiji bolesti.

Vrste dječjeg artritisa

Postoje nekoliko vrsta koje se razlikuju prema simptomima i trajanju bolesti:

Oligoartikularni: Ova vrsta je najčešća i obično zahvaća manje od 5 zglobova. Može utjecati na oči (uveitis).

Poliartritis: Karakterizira ga zahvaćanje pet ili više zglobova.

Sistemski: Osim zglobova, može utjecati i na druge organe poput kože, limfnih čvorova i unutarnjih organa.

Psorijatični: Povezan je s psorijazom i može uzrokovati crvene mrlje i ljuskavu kožu.

Entezitisni: Utiče na mjesta gdje tetive i ligamenti pričvršćuju za kosti, često u području pete i donjeg dijela leđa.

Uzroci i dijagnoza

Uzrok dječjeg artritisa nije potpuno poznat, ali se smatra da uključuje kombinaciju genetskih i okolišnih faktora. Dijagnoza obično uključuje detaljnu medicinsku historiju, fizikalni pregled, testove krvi i slike zglobova kako bi se isključile druge moguće uzroke simptoma.

Liječenje

Liječenje dječjeg artritisa obično uključuje kombinaciju lijekova protiv bolova, protuupalnih lijekova i u nekim slučajevima lijekova koji moduliraju imunološki sistem. Fizikalna terapija može pomoći u održavanju pokretljivosti zglobova, a u težim slučajevima može biti potrebna hirurška intervencija.

Uticaj na djetinjstvo

Dječji artritis može imati značajan uticaj na djetetovu svakodnevicu, uključujući školske aktivnosti, igru i socijalne interakcije.