Prema istraživanjima

Izloženost djece ekstremnim temperaturama u ranom životu može imati posljedice na razvoj mozga

Autor: Žene.ba
Izloženost djece ekstremnim temperaturama u ranom životu može imati posljedice na razvoj mozga
Foto: Ilustracija

Ranjivost djece u ranoj dobi na ekstremne temperature može imati dugoročne posljedice na mikrostrukturu bijele tvari u njihovim mozgovima, pokazuje najnovije istraživanje.

Istraživanje je uključilo više od 2000 predadolescenata, a otkriveno je da izloženost hladnoći i toplini u ranom djetinjstvu može uticati na brzinu sazrijevanja bijele tvari mozga. Ova nova saznanja naglašavaju osjetljivost fetusa i djece na ekstremne temperature, posebno u siromašnijim četvrtima.

Analizirajući strukturu bijele tvari u mozgovima djece između 9 i 12 godina, istraživači su otkrili da su učesnici izloženi hladnoći i toplini u ranom djetinjstvu pokazivali znakove sporijeg sazrijevanja bijele tvari. Bijela tvar igra ključnu ulogu u povezivanju različitih područja mozga i omogućuje bržu i učinkovitiju komunikaciju među njima. Važno je istaknuti da su najveće promjene u strukturi bijele tvari primijećene kod djece koja su izložena ekstremnim temperaturama u prvim godinama života.

Ovi rezultati sugerišu da bi izloženost hladnoći i toplini tokom ranog razvoja mozga mogla imati dugoročne faktore na mikrostrukturu bijele tvari, što bi moglo biti povezano s lošijom kvalitetom sna ili drugim mehanizmima poput poremećaja funkcije posteljice ili upalnih procesa. Ova saznanja naglašavaju potrebu za daljnjim istraživanjem kako bi se bolje razumjeli učinci ekstremnih temperatura na razvoj dječjeg mozga i kako bi se poduzele odgovarajuće preventivne mjere.