Savjeti za mame

Kada je vrijeme za logopeda?

Autor: Žene.ba
Kada je vrijeme za logopeda?
Roditeljstvo / Pexels

Mama, tata, baka ili deda... najčešće su prve riječi koje će beba izgovoriti. 

Koja će od njih biti prva te kada će je beba napokon izgovoriti, često se pitaju roditelji, koji jedva čekaju da njihovo najmlađe počne pričati.

Prva brbljanja nisu riječi

Bebe najčešće u uzrastu od šest mjeseci počnu izgovarati prve slogove koji su najčešće baba i mama, ali kako logopedi ističu, to ne treba miješati sa pravim riječima, koje dolaze najčešće između 10. i 12. mjeseca.

Prve rečenice nastaju oko druge godine i to su najčešće jednostavne, kratke rečenice od dvije riječi.

Riječ logopeda...

Kako je za "Nezavisne novine" istakla Ivana Kostić, diplomirani defektolog logoped, prve riječi se očekuju oko prvog rođendana.

"Ta prva riječ je ime nekoga sa kim dijete najviše provodi vremena, bilo da je to mama, tata, baka ili deda. To ne bi trebalo da se brka sa brbljanjem koje počinje oko šestog mjeseca, kada bebe izgovaraju istovjetne slogove, koji su najčešće baba, mama", rekla je Kostić.

Istakla je da je bitno da dijete, kada izgovori prvu riječ, onda i pogleda u tu osobu, to jeste pokaže da razumije šta je reklo.

Neverbalna komunikacija prethodi govoru

Kako je Kostić istakla, prije prvih riječi odvija se važna neverbalna komunikacija.

"To su važni koraci koji dovode do prve riječi, to je ta neverbalna komunikacija, to su gestovi koje beba pravi, a čini uvod u prvu riječ", kazala je Kostić.

Dodala je da nakon prvih riječi uglavnom ide oponašanje oglašavanja životinja i zvukova koje beba čuje.

"Mi tu fazu zovemo onomatopeja, bio to zvuk auta ili neke životinje. Nakon toga vrlo intenzivno ide jezički razvoj", rekla je Kostić.

Istakla je da je razumijevanje prije prve izgovorene riječi veliko.

"Dijete i prije nego što počne da izgovara riječi, ima veliko razumijevanje, te kada pitate gdje je mama ili tata, ono će pokazati. Razumijevanje uvijek ide ispred govora", kazala je Kostić.

Prve rečenice

Kako je navela Kostić, prve kratke rečenice dijete počne izgovarati sa dvije godine.

"Moguće je da dijete prve rečenice sklopi već sa 18 mjeseci, ali su dvije godine norma", rekla je Kostić.

Naglasila je da, ako dijete sa dvije godine nije izgovorilo prvu rečenicu, poželjno ga je odvesti kod logopeda.

"To je već vreme za logopedsku intervenciju, možda i nije za intervenciju, ali mi volimo da ispratimo dijete da procijenimo koliki riječnik ima. U tom uzrastu dijete bi trebalo da ima minimalno riječenik od 50 riječi, a maksimalno od oko 200 do 300", kazala je Kostić.

Istakla je da od djece ne treba očekivati rečenice koje su duge i nužno razumljive, već to uglavnom budu kratke rečenice od oko dvije uvezane riječi.

"'Daj vode' ili 'daj vo', na primjer, mi smatramo rečenicom, jer su to dvije riječi spojene i prenose komunikativnu poruku", zaključila je Kostić.