Praktični savjeti

Kako roditelji mogu pomoći djeci koja su pod stresom od testova

Autor: Žene.ba
Kako roditelji mogu pomoći djeci koja su pod stresom od testova
Foto: Ilustracija

Kako se školska godina približava kraju, tako se približavaju i testovi, što može dovesti do povećane anksioznosti kod djece. No, roditelji imaju ključnu ulogu u pružanju podrške i pomoći djeci da se nose sa stresom.

Važno je stvoriti pozitivnu atmosferu kod kuće tokom perioda ispita. Umjesto naglašavanja stresa i pritiska, fokusirajte se na podršku i ohrabrivanje djeteta. Izražavajte vjeru u njihove sposobnosti i potičite ih da daju sve od sebe, bez obzira na rezultate.

Učenje tehnika opuštanja, poput dubokog disanja ili meditacije, mogu pomoći djeci da se smire i smanje anksioznost. Roditelji ih mogu poticati da praktikuju ove tehnike kod kuće kako bi razvili naviku opuštanja prije ispita.

Aktivno učestvovanje u učenju može biti od velike pomoći djeci. Roditelji mogu provesti vrijeme s djecom pomažući im u učenju gradiva, postavljanju pitanja i pružanju dodatnih objašnjenja ako je potrebno.

Zdrave navike igraju ključnu ulogu u smanjenju stresa i poboljšanju mentalnog blagostanja. Roditelji mogu poticati djecu da se pravilno hrane, redovno vježbaju i dovoljno spavaju kako bi bili fizički i emocionalno spremni za ispite.

Upotreba pozitivnih afirmacija može pomoći djeci da razviju pozitivan odnos prema sebi i svojim sposobnostima. Roditelji mogu redovito izražavati podršku i ohrabrenje te koristiti afirmacije kako bi osnažili samopouzdanje djeteta.

Kroz ove strategije, roditelji mogu pružiti važnu podršku i pomoći djeci da se nose sa stresom od ispita na konstruktivan i pozitivan način. Važno je naglasiti da je otvorena komunikacija ključna - roditelji trebaju biti prisutni za svoju djecu, slušati njihove brige i pružiti im emocionalnu podršku koja im je potrebna. Nakon svega, s pravim pristupom, ispiti ne moraju biti samo izvor stresa, već i prilika za rast, razvoj i postizanje uspjeha.