Važno neverbalno sredstvo

Kakva je važnost gesti u ranom razvoju djeteta?

Autor: Žene.ba
Kakva je važnost gesti u ranom razvoju djeteta?
Foto: Ilustracija

Prije nego što progovori prve riječi, dijete aktivno uspostavlja komunikaciju s okolinom koristeći se različitim neverbalnim sredstvima. To uključuje vokalizaciju, usmjeravanje pogleda prema drugim osobama, razmjenu pogleda između objekata i osoba te korištenje facijalnih izraza i gesti. Ova komunikacijska sredstva djeluju kao alati kojima dijete aktivno sudjeluje u interakciji sa svojom okolinom prije nego što počne izražavati svoje misli i osjećaje verbalno.

U predjezičnoj fazi, geste su jedno od najčešće korištenih sredstava komunikacije. Geste su pokreti usmjereni prema osobi s ciljem prenošenja poruke, a mogu se izvoditi prstima, šakama i rukama, pokretima lica ili tijela. Između 9. i 15. mjeseca, dijete postaje svjesno da svojim ponašanjem može komunicirati s drugima, iako govor još nije dovoljno razvijen da preuzme tu ulogu. Tokom tog perioda, geste se koriste kako bi usmjerile pažnju roditelja na predmete izvan njihovog dosega ili kako bi dijelile s roditeljima nešto što im je trenutno zanimljivo.

Geste se javljaju prije govora i imaju ključnu ulogu u poticanju jezično-govornog razvoja djeteta. Često se događa da predmeti koje dijete označi gestom kasnije počne označavati riječima. Prve geste obično se pojavljuju između 8. i 10. mjeseca, a mogu se podijeliti na kontaktne i distalne geste.

Kod kontaktnih gesti, dijete uspostavlja kontakt s predmetom ili drugom osobom. Na primjer, može povući drugu osobu za ruku s određenim ciljem ili pružiti predmet drugoj osobi kako bi izrazilo svoj interes ili zahtjev.

Distalne geste ne uključuju fizički kontakt između djeteta i predmeta ili druge osobe. Jedna od najčešćih distalnih gesti je gesta pokazivanja, kada dijete pruža kažiprst prema predmetima ili osobama kako bi privuklo pažnju ili izrazilo svoj interes. Ova gesta često se koristi i za usmjeravanje pažnje druge osobe na nešto zanimljivo.

Reprezentacijske geste se javljaju kasnije, oko prvog rođendana, i imaju samostalno značenje izvan situacijskog konteksta. To uključuje geste poput odmahanja glavom za "ne", mašenja "pa-pa" i pljeskanja "bravo".

Gestikulacija igra ključnu ulogu u ranom komunikacijskom razvoju djece i često je važan pokazatelj njihovog napretka u komunikaciji. Nedostatak gesti u ranom djetinjstvu može ukazivati na moguća kašnjenja u jezičnom i komunikacijskom razvoju, piše maminkutak.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu