Smjernice za roditelje

Na koje sve načine možete jačati samopouzdanje svoje djece?

Autor: Žene.ba
Na koje sve načine možete jačati samopouzdanje svoje djece?
Majka i dijete / Ilustracija

Pomaganje djeci da se osjećaju samopouzdano uključuje više od izgovaranja pozitivnih i motivacijskih riječi.

Dužnost roditelja je pomoći djeci da se osjećaju sposobnima, jakima i nezavisnima u mnogim stvarima koje rade, čak i u mladoj životnoj dobi.

Roditelji mogu pomoći djeci u razvijanju samopouzdanja na više načina, a portal The Health Site iznosi osam vrlo korisnih smjernica kako to učiniti.

Dajte djeci prostora

Svjesni smo da je ponekad gotovo nemoguće ne uplitati se u odluke koje djeca donose i situacije u kojima se nalaze. Ali, kako bi dijete izgradilo samopouzdanje, pustite ga da riskira i samo shvati šta se događa. Ovom metodom puno će više naučiti i sa vremenom postati psihološki jači, što će im koristiti u budućnosti.

Pohvalite ih i za mala postignuća

Svi volimo čuti da nas neko pohvali za rad koji smo napravili, a pogotovo volimo znati da su roditelji ponosni na nas. No, roditelji bi trebali djeci čestitati i na "malim" postignućima, ne samo na, primjerice, dobrim ocjenama. Fokusirajte se na njihov trud i ono što su postigli, pa makar vi mislili da to nije toliko velika stvar. Za djecu gotovo sigurno jest.

Pustite ih da sami donose odluke

Čak bi i mala djeca trebala imati pravo donijeti odluke koje ih se tiču. Dajte im slobodu u donošenju određenih stvari, primjerice, što će obući ili kada i kako će pospremiti svoju sobu. Kako odrastaju, sve više im dopuštajte da donose odluke za sebe. Primjenom ove metode, djeca će se sve više osjećati odgovorno i samouvjereno.

Neka uče na svojim greškama

Donošenje pogrešnih odluka dio je odrastanja. Nemojte previše koriti djecu ako ponekad ne naprave nešto dobro. Naravno, to zavisi od toga šta su učinili. Ali općenito gledano, djeca će najviše naučiti da su pogriješila ako to sama shvate. Ti trenuci ih uče važnim lekcijama i tome kako ih više ne raditi.

Zamolite ih da vam pomognu

Ako pripremate ručak, radite kolače ili popravljate nešto u garaži, zamolite djecu da vam pomognu oko jednostavnih poslova. To će ih potaknuti da se uključe u kućanske poslove, osjećat će se korisnima, a usput će naučiti kako biti odgovorni. Usput, provest ćete kvalitetno vrijeme sa djetetom koje možete iskoristiti za razgovor.

Budite njihov vodič kroz izazove

Kada vaša djeca naiđu na izazove u životu, a sigurno hoće, nemojte pokušavati riješiti njihove probleme umjesto njih. U takvim situacijama poslužite im kao osoba koja će ih savjetovati kako da riješe problem, dajući im priliku da na kraju sami donesu odluku. Bit ćete uključeni kao roditelj u život i probleme svog djeteta, ali ga isto tako naučiti da samostalno riješi problem.

Potičite njihovo zanimanje za hobije

Djeca mogu imati različite interese, podržite ono što vole raditi i potaknite ih da završe sve što započnu. Ako započnu bojati neki crtež, potaknite ih da ga dovrše do kraja, a potom ih nagradite tako da ga objesite na frižider kako bi svi mogli vidjeti.

Pohvalite njihov trud

Kada djeci dajete kompliment, budite jasni na šta mislite. Razgovarajte o tome koliko su se trudili ili o napretku koji su postigli. Nemojte ih samo pohvaliti bez da im date do znanja o čemu pričate. Na ovaj način će se i oni osjećati bolje zbog onoga što su učinili i truditi se biti još bolji.