Obratite pažnju

Ovi pokazatelji ukazuju da je najstarije dijete u porodici pod velikim pritiskom

Autor: Žene.ba
Ovi pokazatelji ukazuju da je najstarije dijete u porodici pod velikim pritiskom
Foto: Ilustracija

Starija djeca u porodici, posebno djevojčice, ponekad mogu osjetiti teret i stalnu odgovornost prema drugima, što može rezultirati teškoćama u izražavanju vlastitih potreba.

Neuropsiholog Sanam Hafeez opisuje "sindrom najstarijeg djeteta u porodici" kao emocionalni teret koji često nose najstarije kćerke. One često preuzimaju ulogu brige o mlađoj braći i sestrama, pomažu u kućanskim obvezama te se često brinu o bolesnim članovima porodice još od djetinjstva.

Dr. Hafeez ističe da je "sindrom najstarijeg djeteta u porodici" dobro poznat fenomen, posebno među najstarijim kćerkama, koje često osjećaju uticaj tog fenomena na svoj identitet i međuljudske odnose unutar porodice.

Neki znakovi upozorenja na koje treba obratiti pažnju da je teret prevelik za najstarije dijete uključuju nedostatak ličnog vremena zbog porodičnih obaveza, žrtvovanje ličnog razvoja poput obrazovanja ili druženja, te borbu za postavljanje granica i nemogućnost izražavanja vlastitih potreba.

Unatoč izazovima, postoji i pozitivna strana. Na primjer, najstarija djeca u porodici često razvijaju snažne liderske i organizacijske vještine te su sposobna dobro upravljati zadacima i prioritetima.