Prema savjetu psihologa

Ovo je šest ohrabrujućih izjava koje bi trebalo reći svakom djetetu kad ima loš dan

Autor: Žene.ba
Ovo je šest ohrabrujućih izjava koje bi trebalo reći svakom djetetu kad ima loš dan
Foto: Ilustracija

Svi imamo loše dane, pa čak i djeca. Ali, za njih može biti posebno teško nositi se s tim emocijama jer još nisu naučila kako ih kontrolisati. Kada se osjećaju loše, mogu biti zbunjena i nesretna, a ponekad im je teško izraziti te osjećaje. Zato je važno pružiti im podršku.

Edukatorica za odgoj i dječja psihologinja Jaimie Bloch nedavno je na Instagramu podijelila kako možemo pomoći djeci kad se osjećaju loše. Izdvojila je šest rečenica koje trebaju čuti ako imaju loš dan. 

Fraze su sljedeće:

Žao mi je što se tako osjećaš. Ali tako mi je drago što si to podijelio/la sa mnom.

Svako griješi. Pogreške su dio učenja i postizanja uspjeha. Oni nas ne definišu.

Danas je bio loš dan. I ja imam loših dana. Ne mogu promijeniti ono što se dogodilo, ali znam šta mi pomaže da se osjećam bolje u lošim danima.

Možemo li nešto skupa pokušati učiniti da se osjećaš bolje?

U redu je osjećati se tužno/ljuto/zabrinuto. To je normalna reakcija na ono što se dogodilo.

Reci mi više o tome šta se događa i zašto se tako osjećaš. Tu sam za tebe i ne idem nigdje.

Promijenimo glas u tvojoj glavi iz tvog najvećeg kritičara u tvog unutrašnjeg trenera. Umjesto "Znao sam da ću loše uraditi ispit" pokušaj reći: "U redu je, nisam dobio/la ono čemu sam se nadao/la. Mogu nastaviti davati sve od sebe i pokušati se poboljšati sljedeći put."

"Ono što svaki roditelj može učiniti za svoju djecu jeste pomoći mu da znaju da su dovoljna i vrijedna", zaključila je Bloch u objavi.