Sport ključan za odrastanje

Povratak u školu: Na koje aktivnosti upisati djecu?

Autor: Žene.ba
Povratak u školu: Na koje aktivnosti upisati djecu?
FOTO: Ilustracija

Sport je ključan za odrastanje djece jer zadovoljava osnovne potrebe za kretanjem, igrom i socijalizacijom. Važno je da sport ostane igra i zabava, a ne izvor frustracija. Istraživanja pokazuju da djeca koja se bave sportom razvijaju samopouzdanje, samostalnost i disciplinu.

Sport donosi samopouzdanje, samostalnost, disciplinu

Istraživanja pokazuju kako djeca koja se bave nekim sportom odmalena imaju veće samopouzdanje, samostalnija su, discipliniranija. Sport prevenira razne bolesti, dijete se uči upornosti i koncentraciji. Treninzima se razvijaju koordinacija, snaga, fleksibilnost, brzina, sposobnost učenja. Velik utjecaj sport ima i na socijalizaciju djeteta – druži se s vršnjacima, razvija osjećaj za timski rad i postaje uspješnije u interakciji i komunikaciji.

Stručnjaci preporučuju da se djeca počnu baviti sportom već od rane dobi, s aktivnostima poput gimnastike, plesa, plivanja ili borilačkih sportova. Ove aktivnosti pomažu u razvoju osnovnih motoričkih sposobnosti i timskog duha.

Sport u njihovim godinama treba biti – igra i zabava

Roditelji bi trebali postaviti realna očekivanja i dopustiti djeci da istražuju različite sportove bez pritiska natjecanja. Cilj je stvoriti naviku redovitog vježbanja i pozitivan odnos prema sportu. Također, važno je osigurati i zdravu prehranu koja podržava njihov rast i razvoj.

Na kraju, roditelji trebaju pustiti djecu da uživaju u igri i druženju, jer to je srž sportskih aktivnosti u tom uzrastu.

Često smo mi kao roditelji preambiciozni i svi bismo htjeli nove svjetske prvake. Ali tu treba stati na loptu. Biti podrška djetetu. Možda mu taj sport nije sjeo, možda se mora pronaći u nekom drugom. Neka istražuje. Nemojte postavljati nerealne ciljeve, ne opterećujte ga zlatnim medaljama i trofejima. Pustite ga neka bude dijete i uživa u igri i druženju s vršnjacima.