ČAK OSAM PUTA DJECA OBOLE

Prehlade kod djece: Razlozi, simptomi i terapija čestog oboljenja

Autor: Žene.ba
Prehlade kod djece: Razlozi, simptomi i terapija čestog oboljenja
Foto: Ilustracija

Prehlada je česta bolest koja se javlja kod djece, pogotovo u doba kada djeca često dolaze u kontakt s drugima u vrtićima ili školama. Djeca mogu imati prehladu i do osam puta godišnje, što može biti izazovno za roditelje i brigu o njihovom zdravlju.

Uzroci prehlade kod djece

Prehlade obično uzrokuju virusi, najčešće rinovirusi. Djeca se lako zaraze ovim virusima jer su njihovi imunološki sustavi još u razvoju, a također su sklonija bliskom kontaktu s drugom djecom u vrtićima ili školama. Kontakt s kontaminiranim površinama ili kapljicama koje se šire zrakom kada zaražena osoba kašlje ili kihne također mogu dovesti do prehlade.

Simptomi prehlade kod djece

Simptomi prehlade kod djece mogu varirati, ali obično uključuju:

  • Začepljen nos i curenje nosa
  • Kašalj
  • Kihanje
  • Bol u grlu
  • Blaga groznica
  • Umor i iritabilnost
  • Gubitak apetita
  • Kod mlađe djece, simptomi prehlade mogu biti teži, a mogu se pojaviti i dodatni simptomi poput povraćanja ili proljeva.

Liječenje prehlade kod djece

Većina slučajeva prehlade kod djece prolazi bez potrebe za posebnim tretmanom, ali postoje koraci koje roditelji mogu poduzeti kako bi olakšali simptome i ubrzali oporavak:

Održavanje hidratacije: Važno je osigurati da dijete pije dovoljno tekućine kako bi spriječili dehidraciju i pomogli u razrjeđivanju sluzi.

Pružanje odmora: Djetetu je potrebno više odmora kako bi se oporavilo od prehlade. Osigurajte mu dovoljno vremena za odmor i spavanje.

Nazalni sprejevi ili kapi: Nazalni sprejevi ili kapi na bazi soli mogu pomoći u olakšavanju začepljenog nosa i curenja nosa.

Supa: Topla pileća supa ili druga topla tekuća jela mogu pomoći u ublažavanju boli u grlu i poticanju apetita.

Paracetamol ili ibuprofen: Ako dijete ima groznicu ili bolove, može se koristiti paracetamol ili ibuprofen prema uputama pedijatra.

Važno je napomenuti da se antibiotici ne koriste za liječenje prehlade jer su uzrokovane virusima, a ne bakterijama. Također je važno konsultovati pedijatra ako se simptomi prehlade pogoršaju ili traju duže od nekoliko dana.