Mnogobrojne prednosti

Pročitajte pet pozitivnih aspekata redovnog šetanja za djecu

Autor: Žene.ba
Pročitajte pet pozitivnih aspekata redovnog šetanja za djecu
Foto: Ilustracija

Mnogobrojne su prednosti hodanja za djecu, što ga čini jednim od najpreporučljivijih oblika tjelesne aktivnosti. Također, smatra se ključnom strategijom u borbi protiv sjedilačkog načina života, jednog od glavnih problema današnjice, kako navodi You Are Mom.

Iako djeca često ispoljavaju nemir i stalno su u pokretu, ta dinamika polako gubi svoj univerzalni karakter. Jedan od faktora koji doprinose tome jeste prekomjerna upotreba elektroničkih uređaja koji su postali glavno sredstvo zabave u mnogim domovima.

Borba protiv prekomjernog sjedilačkog stila života

Eliminisanje sjedilačkog načina života predstavlja jednu od ključnih prednosti hodanja, kako kod djece tako i kod odraslih. Moderna djeca često provode dugi period sjedeći ili ležeći, bilo u školi ili kod kuće. Stoga, aktivnosti koje uključuju hodanje mogu poslužiti kao početna tačka za usvajanje zdravih navika u svakodnevnoj rutini. Istovremeno, hodanje može poslužiti kao uvod za uvođenje drugih korisnih aktivnosti, uključujući i sportske.

Šetnja podstiče proces učenja

Učenje predstavlja ključni dio djetetovog života, a školske obaveze često zauzimaju značajan dio dnevnog rasporeda, uz veliki uloženi trud. Ipak, povremeno nedostatak koncentracije i motivacije može ometati proces usvajanja novih znanja i vještina.

Povećanje tjelesne aktivnosti kod djece ima pozitivan uticaj na koncentraciju, potiče maštovito razmišljanje i podstiče motivaciju. Razlog tome leži u činjenici da fizička aktivnost poboljšava dotok oksigenirane krvi u mozak, kao i u druge ključne dijelove tijela.

Benefiti za zdravlje kardiovaskularnog sistema

Jedna od najprepoznatljivijih prednosti hodanja ogleda se u unapređenju zdravlja srca, pluća i cirkulacije. Za ostvarivanje tih fizičkih benefita kod djece, preporučuje se redovno provođenje šetnji od najmanje 30 minuta dnevno, s varijacijama u intenzitetu. Povećanjem intenziteta povećava se i kardiovaskularni stimulišući efekat.

Prednosti za razvoj tjelesnih kapaciteta

Hodanje predstavlja izuzetnu alternativu za poboljšanje kondicije, a koristi od toga imaju kako djeca, tako i odrasli. Redovna tjelesna aktivnost doprinosi razvoju različitih tjelesnih i motoričkih sposobnosti kod djece, ističući se izdržljivošću i snagom. Osim toga, moguće je unaprijediti agilnost i fleksibilnost, pri čemu kombinacija hodanja s drugim vježbama može biti ključna za razvoj tih vještina.

Hodanje popravlja raspoloženje

Emocionalno stanje igra ključnu ulogu u životu djece, imajući uticaj na većinu njihovih svakodnevnih aktivnosti. Zbog toga je važno očuvati pozitivno emocionalno stanje što je duže moguće.