Za mame

Psihologinja otkrila mane "nježnog roditeljstva"

Autor: Žene.ba
Psihologinja otkrila mane "nježnog roditeljstva"
Foto: Ilustracija

Dr. sc. Emily Edlynn, klinička psihologinja sa licencom specijalizirana za pedijatrijsku psihologiju, koja praktikuje u privatnoj praksi s djecom, tinejdžerima i odraslima, nedavno je podijelila svoja iskustva o novom pristupu roditeljstvu poznatom kao "nježno roditeljstvo".

Šta je nježno roditeljstvo?

Nedavno je novinar kontaktirao dr. Emily Edlynn za komentar o članku o "nježnom roditeljstvu", filozofiji koja naglašava tretiranje djece kao individualaca s vlastitim perspektivama. Ovaj pristup fokusira se na usmjeravanje i modeliranje ponašanja, umjesto na primjenu srama i kazne.

Evo što je Edlynn uočila:

''Tada su me primjeri iz “stvarnog života” koje je podijelio niz stručnjaka citiranih u članku izgubili. Čitanje ovih primjera pomoglo mi je razjasniti jednu od mojih glavnih pritužbi na pristup – nježno roditeljstvo propisuje idealnu prvu reakciju na djetetovo ponašanje, ali ostavlja nas u nedoumici kako reagovati kada dijete zapravo ne promijeni ponašanje.
Razmišljajući o vlastitom iskustvu isprobavanja tehnika nježnog roditeljstva sa svojim sinom, shvatila je da jaz između teorije i prakse može dovesti do frustracije.''

Međutim, nježno roditeljstvo ima pozitivne strane, posebice njegovo usklađivanje s autoritativnim roditeljskim načelima, koja u prvi plan stavljaju topli i čvrsti pristup.

Unatoč ovim pozitivnim stranama, Edlynn je suzdržana prema isključivoj promociji nježnog roditeljstva kao jedine učinkovite metode. Nastoji pretjerano pojednostaviti dinamiku roditeljstva i može dovesti do nepotrebnog pritiska i samooptuživanja kada dječje ponašanje nije u skladu s očekivanjima.

Nadalje, naučni dokazi koji podržavaju nježno roditeljstvo su ograničeni, a njegova učinkovitost varira ovisno o djetetu i situaciji.

Umjesto strogog pridržavanja idealizovane verzije roditeljstva, Edlynn se zalaže za roditeljstvo koje podržava autonomiju, integrira aspekte nježnog roditeljstva, a istovremeno dopušta veću fleksibilnost i priznavanje izazova s kojima se roditelji suočavaju u stvarnom životu.