Prema istraživanju

Raniji početak školovanja povezan je s većim rizikom od ADHD sindroma

Autor: Žene.ba
Raniji početak školovanja povezan je s većim rizikom od ADHD sindroma
Foto: Ilustracija

Prema istraživanju, djeca koja započnu školovanje ranije imaju 30 posto veću vjerojatnost da će dobiti dijagnozu ADHD-a u usporedbi sa svojim starijim kolegama.  Ovi rezultati sugeriršu mogućnost prekomjerne dijagnoze ADHD-a kod mlađe djece, budući da se stručnjaci oslanjaju na standarde ponašanja koji možda nisu primjereni za razvojno nespremnu djecu.
 

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), postotak djece kojoj je dijagnosticiran ADHD u nekom trenutku njihovog života porastao je za gotovo 38 posto između 2003. i 2016. godine.

Stručnjaci predlažu roditeljima da učine sve što mogu kako bi pomogli svojoj djeci da prevladaju izazove koje nosi biti najmlađe dijete u razredu, što može rezultirati brojnim nedostacima. Jedan od prijedloga je da roditelji zadrže svoju djecu godinu dana duže kako bi bila najstarija u razredu, a ne najmlađa.

Istraživači su identificirali između 25 i 44 gena koji mogu igrati ulogu u stvaranju simptoma ADHD-a, ali još uvijek rade na otkrivanju potpunog genetskog uzroka.

Kada je riječ o dijagnozi, djeca moraju pokazati određeni broj simptoma većinu vremena i u različitim okruženjima, a ti simptomi moraju negativno utjecati na njihov svakodnevni život.