Riječ psihologa

Šta činiti kada se djeca osjećaju zapostavljeno, uprkos vašem trudu?

Autor: Žene.ba
Šta činiti kada se djeca osjećaju zapostavljeno, uprkos vašem trudu?
Ilustracija

Roditeljstvo je teško, pogotovo kada život postane kompliciran i naporan. 

Može biti izazovno usredotočiti se na djecu kada imamo hitne porodične situacije ili poslovne obaveze. Ponekad, uprkos trudu roditelja, djeca se mogu osjećati zapostavljeno i ignorisano.

Dječja psihologinja Mary Murphy navela je nekoliko znakova koji na to ukazuju, te kako se s time nositi.

Uzrok može biti neravnoteža vremena i pažnje

"Kada se djeca osjećaju kao da ih se ne vidi ili ne čuje, doživljavaju više tjeskobe, depresije i drugih problema s mentalnim zdravljem", rekla je Murphy za Lifehacker.

Neki od glavnih razloga mogu uključivati nedostatak roditeljske pažnje zbog prisutnosti brata ili sestre s posebnim potrebama ili visokim postignućima, što stvara neravnotežu u raspodjeli vremena i pažnje među djecom. 

Sukobi unutar porodice također mogu odvratiti pažnju i vrijeme od djeteta.

Ako djeca primijete da ih roditelji zanemaruju, mogu pokazati znakove poput čestog postavljanja pitanja, traženja više vremena s roditeljima ili želje za zajedničkim aktivnostima. "Ovo su znakovi da djeca žele više razgovarati s roditeljima", objašnjava Murphy.

Osim toga, ako se zanemarivanje nastavi, djeca će početi pokazivati ljutnju, ogorčenost ili apatiju u školi ili kod kuće. Bilo da se radi o ispadu bijesa ili izoliranju, ova ponašanja mogu biti znak upozorenja da se već neko vrijeme osjećaju ignorisano.

Ključno je primijetiti rane znakove upozorenja

Jedna od glavnih pogrešaka koje Murphy uočava, jest ignorisanje ranih znakova upozorenja. Roditelji često čekaju da njihova djeca počnu reagirati, piše Index.

"Osim toga, stereotipiziranje djece, odnosno stavljanje njihovih sposobnosti unutar određenih okvira, često rezultira osjećajem zanemarivanja", ističe psihologinja. Iz tog razloga djeca oklijevaju isprobati nove aktivnosti ili preuzeti rizike.

Kako popraviti situaciju?

Ključan je redovan razgovor i kvalitetno provođenje vremena. Roditelji trebaju osigurati prostor u kojem se djeca osjećaju ugodno, postavljajući pitanja i isprobavajući nove stvari.

"Važno je da se djeca osjećaju prihvaćeno", zaključila je Murphy.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu