Normalna pjava

Ublažite bebine grčeve uz ove metode

Autor: Žene.ba
Ublažite bebine grčeve uz ove metode
Foto: Ilustracija

U prvih nekoliko mjeseci života bebe, vrlo je vjerovatno da će se pojaviti grčevi. No, jeste li upoznati s načinom prepoznavanja i ublažavanja ovih tegoba?

Bebe obično najviše plaču u prva tri mjeseca života, ali plač izazvan grčevima ima svoje karakteristične znakove. Prema informacijama od strane ljekara, grčevi se mogu prepoznati ako beba intenzivno plače, teško se smiruje, steže pesnice, te grči i opruža noge.

Važno je napomenuti da, iako su grčevi čest uzrok plača kod beba, svi dodatni simptomi poput povraćanja, dijareje, krvi u stolici ili povišene temperature mogu biti znakovi drugih zdravstvenih stanja, za koje se preporučuje konzultacija s ljekarom ili pedijatrom.

Plač izazvan grčevima obično ne bi trebao trajati satima, jer bebe koje imaju grčeve često prolaze i kroz periode mirnog spavanja. Iako nije moguće s potpunom sigurnošću identifikovati glavni uzrok grčeva kod beba, pretpostavlja se da različiti faktori mogu pridonijeti ovoj pojavi.

Budući da bebe tokom dana imaju više obroka, svaki od njih odgovara kapacitetu njihovih probavnih organa. Normalna probava hrane uključuje grčenje mišića želuca i crijeva, ali ako su ova grčenja česta zbog velikog broja obroka, to može uzrokovati bol. Također, nepravilna tehnika dojenja, određene namirnice u prehrani dojilje ili brzo gutanje mlijeka od strane bebe mogu dovesti do unošenja zraka u probavni trakt bebe, što rezultira nadimanjem i pojavom grčeva.

Kako ublažiti grčeve?

Svaka beba  drugačije proživljava grčeve i reaguje na njih, pa biste zato trebali probati više opcija kako biste otkrili način koji će umiriti vašu bebu. Evo nekoliko prijedloga:

  •  Držite bebu u naručju uz dodir kože na kožu, bez ikakvih pokreta i zvukova, jer će  tako beba moći da osjeti vašu kožu i mirise, sluša otkucaje srca, a što je za nju umirujuće.
  •  Probajte da prostorija u kojoj beba boravi bude topla i smirujuća te je čvrsto uvijte u deku i ljuljajte je u naručju. Ako možete, držite je u uspravnom položaju kako bi se lakše oslobodila gasova.
  • Blaga masaža bebinog stomaka u smjeru kazaljke na satu može da bude od pomoći, ali nikako nakon obroka, već sat vremena prije njega.
  • Ukoliko beba pije mlijeko na flašicu, provjerite širinu otvora na cucli, s tim da za novorođenče treba birati najmanji otvor, a su skladu sa uzrastom bebe birajte veći otvor.  
  • Ukoliko dojite bebu, možete probati da prilagodite svoju ishranu i privremeno izbacite namirnice koje mogu izazvati nadimanje stomaka.
  • Ako se beba hrani formulom, razmotrite prelazak na drugu vrstu adaptirane formule kojom hranite bebu ili prelazak na specijalizovane formule protiv grčeva, uz prethodnu konsultaciju sa pedijatrom.
  • Ono što bi također moglo pomoći je topla kupka, peškirić natopljen toplom vodom ili termofor za bebe koje ćete držati na bebinom stomaku.
  • Posavjetujte se sa pedijatrom oko preparata koji služe za ublažavanje grčeva, ali nijedan od tih preparata nemojte uzimati na svoju ruku.

Osim toga, neki pedijatri preporučuju da pored jednog obaveznog podrigivanja nakon obroka prekidate bebu par puta tokom hranjenja kako bi podrignula. To je još jedan postupak koji sprječava nagomilavanje vazduha u stomaku, koje može biti bolno za bebu.