Istraživanje

Veganke su izloženije riziku od komplikacija u trudnoći?

Autor: Žene.ba
Veganke su izloženije riziku od komplikacija u trudnoći?
Trudnoća / Ilustracija

Žene koje konzumiraju vegansku prehranu u većem su riziku od razvoja komplikacija tokom trudnoće, pokazalo je novo istraživanje.

Te su trudnice izložene većem riziku od razvoja preeklampsije i rađanja beba sa manjkom težine.

Istraživanje Univerziteta u Kopenhagenu, objavljeno u časopisu Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, pokazalo je zanimljive rezultate. Istraživači su analizirali podatke iz 66.738 trudnoća danskih žena između 1996. i 2002. godine. Od toga se 65.87 žena istaklo kao svežderi, 66 kao vegetarijanke koje jedu ribu i perad, 183 kao vegetarijanke, a 18 kao potpune veganke, prenosi Index.

Na temelju upitnika koji su dali ispitanicama, istraživači su otkrili da je unos proteina bio manji među vegetarijankama (13,3 odsto) i vegankama (10,4 odsto) u usporedbi sa ženama koje su u prehrani jele sve (15,4 odsto). Zbog toga su zaključili da bi nizak unos proteina mogao biti povezan sa malom porođajnom težinom djeteta.

"Unos mikronutrijenata također je bio znatno manji među vegankama, ali kada su u obzir uzeti dodaci prehrani, nisu uočene veće razlike", napisali su istraživači, prenosi New York Post.

No, ako trudnice ne uzimaju dodatke prehrani kojima u tijelo unose željezo i vitamin B12, koje bi inače dobile putem prehrane, može doći do komplikacija i razvoja preeklampsije i srodnih poremećaja u trudnoći.

Preeklampsija je ozbiljna komplikacija u trudnoći koja utječe na majku i nerođeno dijete. To je stanje koje se razvija nakon dvadesete sedmice trudnoće, a karakteriše ga visoki krvni pritisak i nivo proteina u mokraći. Ako se razvije, može oslabiti funkciju bubrega i jetre, utjecati na zgrušavanje krvi, dovesti do tekućine u plućima, uzrokovati napadaje i, u teškim slučajevima, smrt majke i djeteta.