Istraživanje pokazalo da obilan doručak može pomoći u mršavljenju

Ako nemate naviku doručkovanja ili razmišljate o tome da smanjite ili ukinete doručak, promislite još jednom. Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism sugerira da bi vam obilan obrok na početku dana mogao donijeti neočekivane nagrade. Znanstvenici su otkrili da osobe koje imaju obilne doručke potroše dvostruko više kalorija dnevno od osoba kojima je najveći obrok u danu kasni ručak ili večera.

Istraživanje je promatralo 16 muškaraca koji su prvo konzumirali niskokaloričan doručak i visokokaloričnu večeru tri dana pa nakon toga obrnuto. Rezultati su dosta iznenađujući.

Prema rezultatima, niskokaloričan doručak će vjerojatnije dovesti do toga da tijekom dana posegnemo za grickalicama. Ne samo da su veće šanse da će osobe češće posegnuti za grickalicama nego će i za večeru pojesti veći obrok od onih koji su obilno doručkovali.

Obilan doručak rezultira manjom željom za slatkim tijekom dana, a mjerenjem metabolizma kod ispitanika otkriveno je da onima koji jedu obilan doručak metabolizam radi puno brže i da kalorije sagorijevaju skoro dva i pol puta brže od onih koji imaju obilnu večeru. Istraživanje je također otkrilo da obilniji doručak pruža i neke dodatne benefite poput nižeg krvnog tlaka i manjih razina inzulina. Kod onih koji su imali obilne večere, to se negativno odrazilo na razinu glukoze i usporavanje metabolizma.

“Obilan doručak bi prema rezultatima trebao biti preferiran u odnosu na obilne večeri, između ostalog i zbog toga što smanjuje rizik od bolesti metabolizma”, zaključak je stručnjaka koji su radili na istraživanju.

(Index.hr)