Koliko je siguran vaginalni porođaj nakon carskog reza

Jednom kada žena rodi carskim rezom, pokušaj vaginalnog porođaja dosta je rizičniji, kako za majku tako i za bebu, otkriveno je u novom istraživanju.

Istraživači s Univerziteta u Oxfordu prikupili su podatke o više od 70.000 porođaja u Škotskoj između 2002. i 2015. godine. Među ženama koje su se pokušale vaginalno poroditi nakon prethodnog carskog reza, 28 posto je opet moralo na hitan carski rez.

Pokušaj vaginalnog porođaja bio je povezan s dodatnim rizikom od puknuća maternice, gubitkom velike količine krvi, ali i rizikom od infekcije gotovo svih sistema. Rizici za plod uključuju mrtvorođenje, a u najboljem slučaju boravak u neonatalnoj jedinici odmah po rođenju te oživljavanje uz upotrebu lijekova ili intubacije, piše Health24.

Međutim, za majke je apsolutni rizik od bilo koje od ovih komplikacija bio veoma nizak, tj. oko dva posto kod onih koje pokušavaju roditi vaginalno i jedan posto kod onih majki koje se porađaju na carski rez.

Bebe su pretrpjele jednu ili više komplikacija u osam posto pokušaja vaginalnog porođaja i šest posto narednih carskih rezova, pokazalo je istraživanje.

Kathryn Fitzpatrick, epidemiologinja iz Oxforda, vodila je studiju koja je objavljena online u časopisu PLOS Medicine.

“Naši se nalazi mogu upotrijebiti za savjetovanje i tretiranje žena koje se porađaju ili se planiraju poroditi carskim rezom i treba ih uzeti u razmatranje uz postojeće dokaze o povećanom riziku od ozbiljnog morbiditeta u kasnijim trudnoćama povezanom s ponovljenim carskim rezom”, rekla je ona.

Žene.ba