Kome će pripasti ovogodišnja Zlatna malina? Niko je ne želi

Zlatna malina je zaista priznanje kakvo holivudski glumci, reditelji i producenti ne žele zaslužiti. Zapravo, ovaj svojevrsni Oscar za najgora ostvarenja godine je veoma šaljivog karaktera, ako glumci imaju smisao za humor. Ovo je ujedno i prilika istaknuti one filmove koji su toliko razočarali publiku i kritičare da zaslužuju biti ismijani i prozvani.

Nominacije za 40. dodjelu Zlatne maline za najgora ostvarenja godine objavljena su u subotu, 8. februara, kao parodija na dodjelu Oscara koja se odigrala samo dan kasnije. Među favoritima su komedija Tylera Perryja A Madea Family Funeral, horor film Hilary Duff The Haunting of Sharon Tate i, možda i najveći gubitnik 2019., mjuzikl Cats, koji su mnogi željno iščekivali, samo da bi se njihova očekivanja strmoglavila.

Cats prednjači za ovu nimalo prestižnu Zlatnu malinu za najgori film, dok je reditelj Tom Hooper i sam nominiran za svoj doprinos u režiserskoj stolici. Jedna od osnovnih kritika ide na račun loše napravljene kompjuterske grafike, odnosno, CGI efekata, ali i neujednačenog tona i glume inače slavnih i cijenjenih glumaca, piše DW.

Judi Dench je nominirana za najgoru žensku sporednu ulogu za film Cats, a najveća konkurencija u ovoj kategoriji joj je Jessica Chastain, nominirana za film X-Men: Dark Phoenix.

John Travolta, koji se ne sreće prvi put sa Zlatnom malinom, nominiran je za najgoreg glumca. Njegov film Trading Paint nije zaradio ni centa u sjevernoameričkim kinima, a na web stanici Rotten Tomatoes dobio je 0% preporuke kritičara i publike.

Osim priznanja za razočaravajuća ostvarenja, ove godine će se šesti put zaredom dodijeliti i Zlatna malina za najbolje iskupljenje, namijenjena glumcima koji su se svojim radom uspjeli iskupiti za loše filmove iz svoje prošlosti. Glavni favorit za ovo priznanje je Jennifer Lopez. Prije nego što su nominacije za ovogodišnjeg Oscara objavljene, istinski se očekivalo da će ona sudjelovati u utrci za najbolju žensku sporednu ulogu za film Prevarantice s Wall Streeta.

Još nije poznato kada će se točno dodjela nagrada održati, ali ovo bi trebala biti prva ceremonija Zlatne maline emitirana na televiziji. Cjelokupan pregled ovogodišnjih nominacija možete pogledati ovdje.

Žene.ba