Lifestyle

Najfiniji čokoladni vafli na grill tavi koje ste ikada probali

Autor: Žene.ba
Najfiniji čokoladni vafli na grill tavi koje ste ikada probali

Belgijski vafli dobro su poznati slatki specijalitet diljem svijeta. Iako potječu iz zapadne Europe, često ih viđamo u američkim filmovima kao prizor idiličnog obiteljskog doručka. Tradicionalno se pripremaju u kalupima čiji prvi model potječe iz 9. stoljeća, a onaj s rupicama pojavio se nešto kasnije. No, za pripremu slasnih vafli ne morate investirati u aparat, dovoljno je smjesu izliti na grill tavu koju gotovo sigurno imate. Iako rupice neće biti tako duboke kao one iz originalnog kalupa, veliki vafl jednako je hrskav, a možete ga i rezati.

Da je doručak najvažniji obrok u danu već svi znaju, a ako nemate naviku nešto prigristi ujutro, čokoladni vafli brzo će vas uvjeriti u suprotno. Od doručka tražimo da je brzo gotov, ukusan i zasitan te donekle nutritivno bogat. Čokolada u receptu zadovoljit će želju za slatkim i napuniti vas energijom za novi dan, a svježe voće koje se poslužuje uz vafle odlična je doza jutarnjih vitamina. Može li buđenje uz šalicu kave i veganski, zdravi zalogaj biti bolje?

VEGANSKI ČOKOLADNI VAFLI

Suhi sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 žlica gustina
  • 2 žlice meda ili agavinog sirupa
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice kakaa za kolače
  • 1/3 šalice chocolate chipsa

Tekući sastojci:

  • 1 šalica bademovog mlijeka
  • 1 žličica jabučnog octa
  • 2 žlice lanenih sjemenki  + 4 žlice vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

** maslac od kikirikija, kokosov čips, listići badema, otopljena čokolada, svježe voće

Upute:

Jabučni ocat i bademovo mlijeko pomiješajte i ostavite na strani. U zdjelici pripremite ‘jaje’ od lanenih sjemenki i vode, a u međuvremenu ubacite zob u blender i izmiksajte u brašno. Izmiješajte suhe i tekuće sastojke, te na pećnicu stavite grill tavu s debljim dnom. Potrebno ju je dobro zagrijati prije nego dodate malo putra i izlijete smjesu. Vafli će se peći malo duže stoga budite strpljivi i pecite ih na slabijoj vatri. Dobit ćete jednu veliku ‘palačinku’ koju prije posluživanja razrežite na komade i poslužite s dodacima po želji, piše Journal.hr.