Paralizirana Britanka slikarska djela stvara pokretima očiju

Paralizirana Sarah Ezekiel iz Londona slika pokretima očiju, a dobila je i međunarodno priznanje za svoja djela.

Ezekiel ne može pomicati ruke, a svoja umjetnička djela stvara uz pomoć tehnologije koja prepoznaje pokrete njenih očiju. Njoj je dijagnosticirana bolest motornog neurona (ALS).

Zdravstvene poteškoće je počela osjećati 2000. godine kada je imala 34 godine. Tada je bila trudna sa svojim drugim djetetom. Osjetila je slabost u lijevoj ruci i nerazgovijetno je govorila. Riječ je o bolesti koja se desi kod jedne od 50.000 osoba i za nju trenutno ne postoji lijek.

“Moj život je bio normalan. Bila sam u posvećena majka – kuhala sam, čistila i išla u teretanu”, ispričala je Ezekiel.

Prvih pet godina života s ovom bolešću je nazvala “sumornom divljinom” i “veoma usamljenim”. Ne može ni komunicirati ni kretati se, ali je poručila da je tehnologija učinila da vrijedi živjeti.

Ezekiel počela slikati prije osam godina (Foto: Ezekiel Art Shop) Ezekiel počela slikati prije osam godina (Foto: Ezekiel Art Shop)

Ona koristi tehnologiju koju je razvila kompanija Tobii Dynavox, a koja podrazumijeva korišenje projektora, kamera i algoritama za prepoznavanje pokreta ljudi. To joj pomaže za korištenje interneta, kupovinu na internetu ili korištenje društvenih mreža.

ALS je imao i svjetski poznati fizičar Stephen Hawking koji je komunicirao s ljudima infracrvenim senzorom, a koji je prepoznavao pokrete na njegovom obrazu. Senzori su bili postavljeni na njegovim naočalama.

Studirala umjetnost (Foto: Ezekiel Art Shop) Studirala umjetnost (Foto: Ezekiel Art Shop)

Ezekiel je studirala umjetnost, a svoje prvo djelo naslikano spomenutom tehnologijom je napravila prije osam godina. Njeni radovi su izloženi širom Velike Britanije, a izlagani su i u Kataru. Poručila je da slikanjem nestaju svi njeni problemi.

Slikanjem zaboravi na probleme koje ima (Foto: Ezekiel Art Shop) Slikanjem zaboravi na probleme koje ima (Foto: Ezekiel Art Shop)

Nada se da će se pandemija koroanvirusa uskoro okončati i da će ponovo izlagati, a do tada svoje radove prodaje preko interneta. Kako je kazala, tehnologija joj je otvorila novi pogled na život, objavio je CNN.

Žene.ba