Pet aktivnosti koje unapređuju moždane funkcije kod beba

Magazin Parents navodi pet aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju moždanih funkcija kod beba, a koje istovremeno pomažu zdrav rast vašeg mališana i omogućavaju vam da se povežete.

U prvoj godini života bebe prolaze proces u kojem od potpune ovisnosti o roditeljima dolaze do kretanja, gugutanja pa čak i samostalnog hranjenja.

Cijeli ovaj proces se može pospješiti uz pravilnu njegu i praktikovanje preporučenih aktivnosti, a stručnjaci predlažu sljedeće:

Povećati vrijeme provedeno na stomaku

Vrijeme koje beba provodi na trbuhu predstavlja presudnu vježbu koja ima utjecaj na djetetov motorički, vizualni i senzorni razvoj. Ova aktivnost je zagrijavanje vaše bebe za sjedenje, puzanje i hodanje, jer istovremeno gradi snagu gornjeg dijela tijela i izlaže vašeg mališana novim pokretima te mu pomaže da vježba motoriku.

Nakon što bebu položite na pod u okruženje postavite igračke koje će moći zgrabiti. Ova aktivnost može započeti većinom odmah po rođenju. Preporučuje se da se započne polako – sa samo dvije do pet minuta vremena provedenog na trbuhu nekoliko puta dnevno. Do godine vaši mališani bi trebali izdržati i do 20 minuta u ovom položaju.

Čitanje

Čitanje izlaže vašu bebu novim riječima i zvukovima, što utječe na njihovu sposbnost izražavanja i razvoja maternjeg jezika koji započinje i prije nego progovore. Naglašavanje riječi, usmjeravanje pažnje na objekte na stranicama i mijenjanje boje glasa doprinosi razvoju fokusa kod beba.

Knjige s jarkim bojama na stranicama koje proizvode zvukove ili se rasklapaju izvrsne su za male bebe. Od šestog do dvanaestog mjeseca preporučuje se upotreba knjiga sa slikama lica, raznih oblika ili životinja.

Što više razgovora

Što više riječi čuje vaša beba, to će lakše naučiti kako stvarati zvukove prilikom govora i ranije će progovoriti. Razgovor s bebom uz različitu intonaciju i naglašavanje određenih riječi također ih uči o ritmovima razgovora.

Oponašajte zvukove koje bebe proizvode i potičite ih da oponašaju vaše. Igranje društvenih jezičkih igrica, poput “peekabooa” za vrijeme kupanja, također gradi vještine ranog govora.

Bodrite svoju bebu

Držanje bebe, osmijeh i ohrabrivanje kad pokušava nešto novo pomaže joj da se osjećaj sigurno. Ova važna prekretnica u emocionalnom razvoju omogućuje bebama da riskiraju, istražuju i uče.

Pokazalo se da se bebe koje osjećaju sigurnu povezanost, tj. snažnu vezu koja se stvara između bebe i roditelja, razvijaju primjerenijom brzinom, jer su spremnije samostalno raditi nešto, kao npr. načiniti prvi korak.

Održavanje rutine “događanja” koja se ponavljaju u toku sedmice također može pomoći da ova privrženost i osjećaj sigurnosti rastu, jer vaša beba može predvidjeti šta će se dogoditi.

Zabavljajte ih

Vrijeme predviđeno za igru pomaže vašoj bebi da spozna svoje okruženje, razumije uzroke i posljedice određenog ponašanja i vidi kako stvari funkcionišu. Jednostavno učenje i otkrivanje novih stvari pomaže njihovom mozgu da izgradi važne poveznice za buduće ponašanje, prenosi Klix.ba.

 

Žene.ba