Seks nakon četrdesete, neke stvari više neće biti iste kao prije

Slažemo se s onom da su četrdesete nove tridesete, ali ipak se s godinama tijelo žene mijenja – a time i seksualni život.

Bez obzira na to da li si već u četrdesetima ili još uvijek daleko od njih, ove promjene koje te prije ili kasnije čekaju mogle bi te zanimati.

Seks nije uvijek seks. Kao što i svaka veza podliježe promjenama, s godinama se mijenjaju i stvari u krevetu. Pogledaj koje promjene nas očekuju od 40. godine nadalje.

1. Eventualno ćeš imati manje volje za seksom

Kad navršimo 40 godina lagano se počinju mijenjati razine hormona. To može dovesti do toga da žene imaju manje želje za seksom. Takođe se može dogoditi da im treba više vremena da zaista budu spremne, odnosno pate od suhoće stidnice. Pritisak se može smanjiti pomoću lubrikanta. Osim toga, razgovor s partnerom pomoći će pronaći pravi put – s kojim će oba partnera još dugo vremena zadovoljno uživati u seksu.

2. Puno je teže zatrudnjeti

Što je žena starija, to više opada kvaliteta i količina jajnih stanica. Stoga je puno teže zatrudnjeti u takozvanoj “drugoj polovini života”.

3. Češće doživljavaš orgazme

Mit je da zrele žene ne mogu doživjeti orgazam. Naime, što je žena starija ima i više iskustva, manje sumnja u sebe i otvorenija je. Zbog toga nije ograničena ili pod stresom za vrijeme seksa, nego jednostavno uživa. Zato je ženama u četrdesetim lakše okruniti seks orgazmom.

4. On može duže

I kod muškaraca se s godinama mijenja nivo hormona. To vodi do toga da on može duže odgađati orgazam te intenzivnije uživati u seksu. Tako si može uzeti više vremena za partnerku te je veća vjerovatnoća zajedničkog orgazma.

5. Pronaći ćete nove načine za zabavu u krevetu

Ako u krevetu ne ide više na uobičajen način, to može iritirati mnoge parove. Međutim, to može biti prilika za isprobavanje nekih novih stvari. Tako se partneri mogu zbližiti na sasvim novi način te imati još puno sasvim novih, uzbudljivih doživljaja.

Žene.ba