jednostavne tehnike

Kako da dom uvijek dobro miriše kad imate psa ili mačku?

Autor: Žene.ba
Kako da dom uvijek dobro miriše kad imate psa ili mačku?
FOTO: Instagram

Imati kućne ljubimce donosi mnogo radosti, ali može i značiti izazove s održavanjem svježeg mirisa u domu.

Kako bi vaš dom ostao čist i prijatan, čak i uz male krznene prijatelje, važno je primijeniti nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih tehnika. U ovom članku, pružit ćemo vam ključne savjete kako da zadržite svježinu u vašem domu, piše Bonjour.ba

Imajte na umu da savjete poput redovnog kupanja i njege kućnih ljubimaca (prvi korak u održavanju svježine) u ovom članku ćemo izuzeti i fokusirati se samo na neke interijer detalje koje biste mogli uzeti u obzir:

Održavajte čistim mjesto za spavanje

Mjesta na kojima vaši ljubimci spavaju trebaju se redovno čistiti. Koristite pokrivače i jastučiće koje možete prati i perite ih barem svake druge sedmice, a idealno bi bilo svake sedmice. Tako ćete spriječiti da se neugodni mirisi zadržavaju u tekstilu.

Usisavajte redovno i efikasno

Dlake kućnih ljubimaca mogu se nagomilati na tepihu i namještaju. Eksperti savjetuju da uložite u usisivač sa HEPA filterom za učinkovito uklanjanje dlaka i smanjenje neugodnih mirisa. Preporučuje se usisavanje barem dva puta sedmično. Za dlake koje su na vašoj odjeći, kauču, tepihu, presvlakama automobila i svugdje drugdje, možete nabaviti gumirane četke koje stvaraju statički naboj kako bi privukle dlake ili upotrijebite valjak za čišćenje (bilo sa listovima za otkidanje ili višekratnu upotrebu).

Koristite neutralizatore neugodnih mirisa

Sprejevi za tekstil i kućni dezinficijensi mogu pomoći u neutraliziranju mirisa. Odaberite proizvode bez štetnih hemikalija koji su sigurni za kućne ljubimce. Prirodni neutralizatori poput sode bikarbone također su efikasni u borbi protiv neugodnih mirisa. Jedan od najizazovnijih problema s kojim se suočavaju vlasnici kućnih ljubimaca je kako se nositi s "nezgodama* na tapaciranom namještaju, tepisima ili podovima. Ključno je očistiti mrlje od kućnih ljubimaca što je temeljitije i brže moguće, ne samo zato što miris može biti neprijatan i zauvijek vas proganjati, već zato što vaš ljubimac može pomirisati i može se vratiti i obaviti olakšanje na istom mjestu .

Trik je u korištenju proizvoda za čišćenje posebno napravljenih za mrlje od kućnih ljubimaca koji sadrže poseban enzim koji reagira na bakterije u urinu.

View this post on Instagram

A post shared by MARIA BALUEVA (@baluevama)

Koristite prirodne aromaterapije kapi

Aromaterapija može pomoći u održavanju prijatnog mirisa u vašem domu. Eterična ulja poput lavande, citrusa ili eukaliptusa mogu pomoći u osvježavanju prostora. Nakapajte nekoliko kapljica ulja na vatu i postavite na mjesto blizu kutije za pijesak, ali tako da ljubimac ne može dohvatiti.

Provjetravajte vaš dom redovno

Otvorite prozore i koristite ventilatore kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i uklonili stagnirajuće mirise. Redovno provjetravanje može značajno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu.

Istina je da vlasnici kućnih ljubimaca možda imaju malo više čišćenja od onih koji žive u okruženju bez kućnih ljubimaca, ali gledajte na to ovako: mala je cijena koju treba platiti za odanost i prijateljstvo koje pružaju zauzvrat.