Imamo savjete

Kako odabrati idealan tepih za dnevni boravak

Autor: Žene.ba
Kako odabrati idealan tepih za dnevni boravak
Foto: Instagram

Tepisi su ključni element svakog dnevnog boravka jer ne samo da dodaju toplinu i udobnost, već i pomažu u definisanju prostora te doprinose estetskom dojmu sobe. Odabir idealnog tepiha može biti izazovan s obzirom na različite stilove, materijale i veličine dostupne na tržištu. 

Odredite pravu veličinu

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju prilikom odabira tepiha je veličina. Tepih treba biti dovoljno velik da ujedini sve ključne elemente u sobi. U idealnom slučaju, tepih bi trebao biti dovoljno velik da prednje noge svih namještaja, poput sofe i fotelja, budu na njemu. To će stvoriti osjećaj kohezije i povezanosti u prostoru.

Odaberite odgovarajući materijal

Materijal tepiha je također vrlo važan. Najčešći materijali uključuju vunu, sintetičke materijale, pamuk i prirodna vlakna poput jute ili sisala. Svaki od njih ima svoje prednosti:

Vuna: Izuzetno je izdržljiva, topla i mekana, ali može biti skuplja.
Sintetički materijali: Kao što su poliester ili najlon, često su otporniji na mrlje i povoljniji.
Pamuk: Lagan i jednostavan za čišćenje, ali manje izdržljiv od vune.
Prirodna vlakna: Juta i sisal su ekološki prihvatljive opcije koje dodaju teksturalni element, ali nisu najbolji izbor za prostore s visokim prometom.

Uskladite stil i boje

Tepih treba biti usklađen sa stilom vašeg dnevnog boravka. Ako imate moderan prostor, tepih jednostavnih linija i neutralnih boja može biti savršen izbor. Za klasične ili tradicionalne prostore, tepisi s uzorcima ili bogatim bojama mogu dodati karakter i toplinu. Prilikom odabira boja, razmislite o postojećoj paleti boja u sobi i odlučite želite li da tepih bude neutralan ili da služi kao centralni komad koji privlači pažnju.

Razmislite o funkcionalnosti

Razmislite o tome koliko će se tepih koristiti i kakvu će funkcionalnost imati. Ako imate djecu ili kućne ljubimce, otpornost na mrlje i lakoća čišćenja trebaju biti prioritet. Također, razmislite o debljini tepiha – deblji tepisi su udobniji, ali tanji tepisi mogu biti praktičniji u prostorima s puno prometa.

Postavljanje tepiha

Način postavljanja tepiha također može uticati na njegov izgled i funkcionalnost. Osigurajte da je tepih pravilno centriran u sobi i da ne klizi. Korištenje podloge za tepih može pomoći u sprječavanju klizanja i dodati dodatni sloj udobnosti.